Wat is Fiskpaad?

Beleef van alles wat met vis te maken heeft!

Het Fiskpaad is een platform voor consumenten, ondernemers, organisaties, initiatieven, evenementen en projecten die gekoppeld zijn aan vis, (beroeps)visserij en visserijcultuur. Alle belevingen die iets met vis te maken hebben, komen bij elkaar binnen het Fiskpaad.

Je kunt vis en visserij beleven door bijvoorbeeld een lekker visgerecht te eten, met een vissersschip mee te varen, een kijkje nemen op de visafslag, etc. Het Fiskpaad richt zich op deze belevingen van vis, visserij en visserijcultuur aan de hand van zien, proeven en doen, door slimme verbindingen te leggen en koppelingen te maken tussen reeds bestaande initiatieven. Van vissers die de zeeën, meren en binnenwateren opgaan om vis te vangen, (vis)restaurants die heerlijke visgerechten op de kaart hebben staan, musea die een expositie hebben ingericht over vis(serij) tot de traditionele visserijdagen die in menig vissersdorp en havenstad worden gevierd; het Fiskpaad maakt ze zichtbaar en koppelt ze aan elkaar.

Op deze wijze komt de lokale visser in contact met de consument die zijn vis eet, ontdekt een restaurateur bij wie hij heerlijke, lokaal gevangen vis kan krijgen en komt de consument het verhaal van de vis te weten, van vangst, verwerking tot op het bord. Het Fiskpaad zet letterlijk VIS op de kaart!

Van Friesland, naar landelijk, naar internationaal
Het Fiskpaad is opgezet in de provincie Friesland, maar buiten Friesland is er natuurlijk ook van alles te beleven op het gebied van vis, visserij en visserijcultuur. Vanuit het Fiskpaad worden landelijke en internationale contacten gelegd, met de intentie om het Fiskpaad op termijn landelijk uit te rollen en aan te haken bij gelijksoortige internationale initiatieven. Fiskpaad; van Fryslân tot wie weet de fjorden!

Zelf actief met vis, visserij en/of visserijcultuur? Doe mee!
Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: