Ontdek Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak via het Fiskpaad!

LEEUWARDEN – Van 12 t/m 20 september wordt de landelijke Week van de Smaak georganiseerd, de lekkerste week van het jaar die volop in het teken staat van verantwoord, duurzaam geproduceerd voedsel, waarbij de SMAAK centraal staat en er verschillende culinaire activiteiten in heel het land worden georganiseerd. Omdat het thema van de Week van de Smaak dit jaar vis, schaal- en schelpdieren is, en Leeuwarden dit jaar ook nog eens Hoofdstad van de Smaak 2015 is, kun je een culinaire wandeling door de historische binnenstad van Leeuwarden maken waarbij lokaal gevangen vis centraal staat.

Marieke Baan en Anna-Frouk Hoogsteen, de dames die samen de WEareGRUTSK-kiosk runnen op de Prins Hendrikbrug in Leeuwarden, hebben speciaal voor het Fiskpaad, in het kader van de Week van de Smaak, een culinaire visserij wandelroute door de Leeuwarder binnenstad uitgestippeld. “Vanuit WEareGRUTSK willen we streekproducten, lokale specialiteiten en evenementen op het gebied van Food & Fun onder de aandacht brengen”, vertelt Marieke Baan. “Eerder hebben we samen met verschillende ondernemers de Friese Food Tour door de Leeuwarder binnenstad ontwikkeld, waarbij de deelnemers tijdens een stadswandeling in aanraking komen met typisch Friese streekproducten als Beerenburg, Fryske tsiis en sûkerbôle.” De Friese Food Tour is een enorm succes gebleken, want wat is er nu mooier dan tijdens een prachtige wandeling, met tussendoor heerlijke lokale hapjes en bijpassende drankjes, de stad te verkennen? De dames hebben met de Friese Food Tour heeft zelfs landelijke bekendheid gekregen, o.a. door een artikel in de Libelle.

“Toen de Nederlandse Vissersbond vanuit hun project Fiskpaad Fryslân de vraag stelde of we een soortgelijke stadswandeling wilden ontwikkelen op het gebied van visserij en verantwoorde vis, waren we direct enthousiast”, vult Anna-Frouk aan. “Veel mensen weten niet dat er in Leeuwarden en omgeving veel heerlijke lokale visproducten te verkrijgen zijn, terwijl vis juist erg gezond en lekker is.” Tijdens het opzetten van de culinaire visserij wandeling kwamen de dames erachter dat er ook veel visserijgeschiedenis en -cultuur terug te vinden is in de stad. “Zo hangt er een walvis geraamte als kuntwerk in de binnenstad en ontdekten we de geschiedenis van de Vismarkt die tot omstreeks 1850 in de binnenstad gehouden werd”, aldus Marieke.

De ‘Fiskpaad troch de stêd’-tour is gedurende de Week van de Smaak op 12 september en van 16 t/m 19 september te volgen. Geïnteresseerden kunnen op deze dagen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht bij de kiosk van WEareGRUTSK op de Prins Hendrikbrug te Leeuwarden voor deelname aan deze unieke stadswandeling. Ook is het mogelijk om vantevoren kaarten voor de Fiskpaad-tour te bestellen door een e-mail te sturen aan info@wearegrutsk.nl. Afgelopen week heeft lokale TV zender GPTV een reportage gemaakt over de ‘Fiskpaad troch de stêd’-tour. Bekijk hier de reportage.

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: