Geslaagde Visserijdagen Harlingen

Van 24 tot en met 27 augustus jl. stond Harlingen in het teken van de jaarlijkse Visserijdagen. Ieder jaar komen er tienduizenden mensen op prachtige visserijevenement in af. Met name de traditionele open dag in en rond de visafslag op zaterdag is altijd een grote publiekstrekker.

Visserijdagen Harlingen 2016 2

Garnalenkotters HA62 en HA41 in de grachten rondom het centrum van Harlingen

Ook dit jaar was het weer gezellig druk in de Friese havenstad. In de visafslag stond vissersvereniging Ons Belang zoals ieder jaar met een eigen stand, waar het publiek werd getrakteerd op (h)eerlijke garnalen. Daarnaast kon er een kijkje genomen worden aan boord van verschillende vissersschepen die speciaal voor de Visserijdagen opengesteld waren voor het publiek en kon het publiek op verschillende locaties genieten van heerlijk Nederlandse gevangen vis, schaal- en schelpdieren, waaronder gebakken schol, gerookte paling, verse garnalen en mosselen. Het heerlijke warme zomerweer maakte het feest compleet waardoor het toegestroomde publiek met volle teugen kon genieten van alle festiviteiten.

In de grachten rondom het centrum van Harlingen vond de manifestatie ‘Oude Visserij’ plaats, waar de bezoeker terug in de tijd stapte en kon zien en ervaren op welke wijze er vroeger gevist werd. Speciale aandacht hierbij was er dit jaar voor de garnalenvisserij. De Harlinger garnalenkotters HA41 van de fam. Koornstra en de HA62 van de fam. Toering lagen prachtig versierd in de grachten, met aan de wal diverse standjes waar een keur aan (oude) visserijambachten werden uitgeoefend. Zo kon men o.a. zien hoe netten worden geboet en (vis)manden werden gevlochten. Uiteraard kon ook hier een heerlijk broodje garnalen niet ontbreken.

Dat er op hetzelfde moment in Rotterdam door collega-vissers aandacht werd gevraagd voor de problematiek met o.a. de Aanlandplicht, is in Harlingen ook niet onopgemerkt gebleven. Een aantal Harlinger garnalenvissers die solidair was met de publieksvriendelijke actie van EMK had een spandoek in de netten gehangen met de tekst: “De garnalenvissers moeten verplicht met zeefnetten vissen om de jonge vis een kans te geven te overleven en te laten groeien. In Brussel hebben ze verzonnen om jonge vis door de kottervloot mee naar de wal te nemen! Dus niet groter laten groeien. Dat is uitroeien. Is dat duurzaam vissen?” Het spandoek zorgde voor veel vragen van het publiek die na enige uitleg van de aanwezige vissers veel begrip toonden voor de standpunten van de visserijsector.

Traditiegetrouw vond ’s middags de Vlootschouw plaats waarbij het toegestroomde publiek aan boord van de Harlinger vissersschepen kon stappen voor een rondje over de Waddenzee. Het prachtige weer hield gelukkig de gehele dag stand en er kan worden teruggekeken op een zeer geslaagd evenement. De volgende editie van de Visserijdagen Harlingen zullen plaatsvinden van 30 augustus t/m 2 september 2017.

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: