Wadvistochten

Doen Wadvistochten
Wadvissen op harders

Kom vissen zoals ze 100 jaren geleden deden! Met een echte beroepsvisser mee op zoek naar harders. Over Wadplaten, in prielen en langs kantjes zoek je naar vis. Als je de vis vindt, wordt het spannend: je zet het net uit en loopt door het water om de vis op te jagen naar het net. Daarna loop je langs de netten om te kijken of je wat gevangen hebt. Gevangen vis haal je eruit of trekt het net terug aan boord. Er zijn verschillende arrangementen:

Fuiken lichten met de slikslede (ongeveer 1 uur)
Rond laag water ga je met één van onze waadpakken aan op de slikslede naar de fuik achter Proeflokaal ‘tAiland. Het is hier erg slikkig en het is een hele kunst om je met de slikslede voort te bewegen. Bij de fuik aangekomen maken we het achtereind los en schudden we fuik leeg in een mand. Aan de wal kijken we wat er zoal in de fuik zit. Bij terugkomst kan je je bij onze buitenkraan afspoelen.

Voedsel zoeken op laag water (ongeveer 4 uur)
Ongeveer 2 uur voor laag water stappen we met waadpak aan in de Zodiac. We gaan we op weg naar een geultje om te zien of daar vandaag harders zijn. Aangekomen zetten we het geultje af met een stuk net en lopen naar achteren om de vis (als die er is!) naar het net te jagen. Terwijl we wachten tot het tij keert vullen we de meegebrachte kisten met oesters en kokkels. Wadvisser Jan Geertsema weet precies waar we moeten zijn om die te vinden. Als de vloed weer loopt trekken we met de hand het net terug in de boot. Hopelijk zit er vis in. Vervolgens gaan we met de Zodiac terug naar Lauwersoog.

Harderjacht (hele dag, geheel verzorgd)
Tijdens deze vistocht ga je met visser Jan Geertsema mee op zoek naar harders. Het is niet zeker of we die wel tegenkomen, maar de zoektocht, langzaam varend langs de zuidkant van Schiermonnikoog, is een belevenis op zich. Het is de mooiste manier om het leven in de kwelder van dichtbij te bekijken. En het geconcentreerd blijven turen over het water, ook al is daar al een hele tijd niets te zien, blijft spannend. Want als er dan plotseling “Vis!” wordt geroepen is het ineens gedaan met de rust. Actie! De school harders moet snel met netwerk omsingeld worden. Daarna loop je door het water om de vis naar het net te jagen. Met de hand help je het net weer naar binnen te trekken. Wat zit erin? Hopelijk was de vis groot genoeg om niet door de grove mazen heen te glippen, en zijn ze er ook niet allemaal overheen gesprongen.

Terug in Lauwersoog gaan we ook nog even langs de fuiken, en daar zit altijd iets in. Daarna met de vangst naar het fileerlokaal en lekker samen eten.

Informatie voor deelnemers

Deelnemen
Voor deelname, neem contact op. Of de tochten doorgaan of niet is afhankelijk van boekingen en uiteraard het weer! Mocht je willen vissen, eerst dus even bellen of emailen met vissers Jan en Barbara.

Prijzen
Fuiken lichten met de slikslede:
Deze activiteit duurt maar een uurtje en kost €7,50 per persoon. Er kunnen maximaal 4 mensen tegelijk deelnemen.

Voedsel zoeken met laag water:
Deze activiteit duurt ongeveer 4 uur en kost € 60,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene €20,-. Er kunnen maximaal 6 mensen tegelijk delnemen. Voor groepen met kinderen is het maximum inclusief kinderen 8 personen).

Harderjacht:
Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief broodjes aan boord en een warme maaltijd na terugkomst in Lauwersoog. Kosten zijn inclusief lunch, avondmaaltijd, koffie, thee en onbeperkt drinkwater €160,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene €60,-. Er kunnen maximaal 6 mensen tegelijk delnemen. Voor groepen met kinderen is het maximum inclusief kinderen 8 personen).

Veiligheid voorop
Spanning hoort wel een beetje bij vissen, maar veiligheid staat voorop. Er is een waadpak, oliejas en reddingsvest voor je beschikbaar.

We willen voor iedere deelnemer zo veilig mogelijke tochten organiseren. Daarom kunnen kinderen vanaf 8 jaar alleen deelnemen wanneer ze in het bezit zijn van zwemdiploma A en B. Het dragen van een zwemvest is voor kinderen verplicht.

Verder vragen we je de veiligheidsmaatregelen en voorwaarden door te lezen voordat je aan een tocht boekt.

Waar zijn wij te vinden?

Meer weten?
Voor meer informatie over de Wadvistochten kunt u contact met ons opnemen of bezoek onze website. Wilt u een Wadvistocht boeken? Stuur ons dan via onderstaand e-mailadres een e-mailbericht.

Wadvistochten
Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg
Tel. 0519-349033
E-mail: wadvistochten@goedevissers.nl
Internet: http://www.wadvistochten.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: