Visserstruien van Waddenwol

Doen breipakket-vissersmuts-moddergat

Een expositie in Museum ‘t Fiskerhúske in Moddergat gaf de aanleiding voor dit project, een regionaal gedragen initiatief waarbij iedereen kan beschikken over zijn eigen authentieke visserstrui. De truien worden gemaakt op basis van oude foto’s van vissers en handgebreid door vrijwilligers. Je eigen visserstrui of -muts bemachtigen? Koud of eh, warm kunstje. Je kan op verschillende manieren aan jouw eigen visserstrui komen. De truien zijn online te koop, maar ook worden ze in Museum ‘t Fiskershúske aangeboden en voor de echte bikkels: Koop je eigen breipakket!

Eén van de ontwerpen is afkomstig van een foto waarop Jitze van der Lei uit Moddergat staat in een fotostudio in Emden (Duitsland) rond 1900. De trui heeft een bijzonder godsoogmotief, waarbij het godsoog herhaald wordt in de middenbaan.

Op de foto van Jitze van der Lei is ook te zien dat hij een muts draagt. Deze muts is handgebreid en heeft een in het oog spingend zigzagmotief en pompoentje. Ook de muts is te koop en wordt gebreid in fabriekswol of in Waddenwol.

Waddenwol is wol van échte Waddenschapen, schapen uit Noord-Oost Friesland die daar grazen langs de zeedijk en terpen. Het doel is om uiteindelijk alle truien en mutsen met Waddenwol te breien.

De wollen truien worden handgebreid door vrijwilligers. Het duurt 4 tot 6 weken voor een trui af is, maar dan heb je ook wat. Een authentiek ontwerp, handgemaakt en vooral erg warm en geschikt voor het hoge Noorden. De visserstruien kunnen zowel online als offline gekocht worden. Ben je een echte bikkel en zelf goed met de breinaalden? Breipakket, patronen en wol zijn ook los te koop.

Meer informatie en online bestellen? Bezoek de webshop via www.visserstrui.eu.

Wil je er een leuke activiteit aan vast breien? Bezoek dan Museum ‘t Fiskershúske in Moddergat, daar worden de visserstruien ook verkocht en krijg je de verhalen uit eerste hand.

Het museum bevindt zich tegen de zeedijk aan, adres:

Fiskerspaad 4-8a
9142 VN Moddergat
Telefonisch bereikbaar via: 0519-589454 of per e-mail info@museummoddergat.nl

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: