Visserijmuseum Zoutkamp

Zien Visserijmuseum ZK
De geur van vis, teer, hout en diesel

Visserijmuseum
Als je het museum binnenkomt, kom je eerst in de vaste expositieruimte, waar een echt vissersschip staat met alles er op en eraan. We hebben onder andere scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, motoren, zendapparatuur en een nagebouwde stuurhut in onze vaste collectie! Daarnaast is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij.

Achter het museum staat Siegerlida’s Hoeske, een visserhuisje ingericht naar begin 1900. Het huisje is afgebroken aan de Spuistraat en achter het museum weer opgebouwd door medewerkers van het werkleerproject.

Museumschepen
Voor het museum liggen de ZK4 Albatros en de ZK31 Neptunus. Het zijn museumschepen die mogen betreden worden door bezoekers van het museum. Daarnaast zijn beide schepen, inclusief bemanning, te huren voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje of een familiefeest. Voor de diverse mogelijkheden, kijk op de website of neem contact op met het Visserijmuseum.

Informatie diverse activiteiten in de regio
In de winkel van het Visserijmuseum is een hoek ingericht waar uitgebreide toeristische informatie over het gebied te vinden is. Van fiets- en wandelroutes tot informatie over vaartochten, wadlopen, waar te overnachten en ideeën betreffende waar lekker te eten en te drinken in de regio.

Regio Lauwersmeer
Zoutkamp is van oudsher een Groninger vissersdorp. Groningen? Maar het Fiskpaad is toch Fries? Dat klopt, maar veel Zoutkamper schepen vertrekken uit Lauwersoog, een haven tegen de Friese grens aan waar ook veel Friese garnalenvissers verkeren. Zoutkamp ligt daarnaast aan het Lauwersmeer (vroeger de Lauwerszee!) die met Friesland gedeeld wordt.

Vissers uit Zoutkamp, Lauwersoog, Moddergat… ze kennen elkaar allemaal en spreken elkaar onderling veel. Of ze dat nu in het Frysk of Grunnings doen, dat wisselt, maar als zij geen onderscheid maken doen wij dat natuurlijk ook niet. Tenslotte is de Lauwersmeer regio een prachtig stukje natuur van beide Noorderlijke provincies!

Snuif de geur op van vis, teer, hout en diesel! En bezoek Visserijmuseum Zoutkamp!

Vaartochten, fiets- en wandelroutes en meer

Visserijmuseum Zoutkamp biedt verschillende arrangementen en activiteiten aan. Zo is het mogelijk om onder leiding van een gids een rondleiding te volgen door het museum, te varen met de museumschepen en kan het Visserijmuseum dienst doen als unieke trouwlocatie.

Rondleiding museum
Haal het beste uit uw bezoek aan het Visserijmuseum met een rondleiding onder leiding van een oud visserman. Bij een rondleiding betaalt u alleen de entree voor het museum, de gids is gratis. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Reserveren is gewenst, neem hiervoor contact op met het Visserijmuseum.

Arrangementen
De arrangementen die het Visserijmuseum aanbiedt, worden altijd in overleg op maat gemaakt. Zo kunnen de museumschepen, incl. bemanning worden gehuurd en zijn er combinaties mogelijk met fiets- en wandeltochten naar andere locaties en activiteiten, bijvoorbeeld een bezoek aan Palingrokerij Postma, waar je uitgelegd wordt hoe paling gevangen en gerookt wordt en je zelf kunt uitproberen hoe heerlijk de gerookte paling is.

Museum als trouwlocatie
Het Visserijmuseum Zoutkamp is een van de oudste gebouwen van Zoutkamp, de sfeer en setting van het museum leent zich zeer goed als unieke trouwlocatie. De prachtig gerestaureerde Betonningsloods uit de 19e eeuw, ademt de sfeer van de visserij uit begin van de vorige eeuw. Midden in het museum trouw je te midden van een prachtige origineel visserschip en andere scheepsbenodigdheden. Voor huwelijksvoltrekkingen biedt deze prachtige ruimte plaats aan maximaal 50 gasten.

Aansluitend is het mogelijk om jullie huwelijksreceptie in het museum te vieren. Parkeren is mogelijk aan de Reitdiepskade en in de straten achter het museum. Op trouwdagen mag je met trouw- en volgauto’s tot voor de ingang rijden. Het is ook mogelijk om met jullie gasten vanaf het water aan te komen. Vanaf het Lauwersmeer via de grote sluis of vanaf Groningen via Electra vaart het schip recht de haven in, waarna het aanmeert aan de kade van het museum.

Trouwen in het Visserijmuseum kan op alle dagen behalve zondag. Uiteraard is het mogelijk ruim voor de trouwdatum de zaal te bezichtigen.

Meer weten?
Meer weten over de diverse mogelijkheden? Neem voor meer informatie contact op met onze coördinator of kijk op onze website. Op basis van je specifieke wensen en budget stellen we graag een maatwerk-arrangement voor je samen.

Waar zijn wij te vinden?

Stichting Visserijmuseum Zoutkamp
Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp

Telefoon: 0595 401957
E-mail: info@visserijmuseum.com
Website: visserijmuseum.com
Twitter: twitter.com/Visserijmuseum
Facebook: facebook.com/visserijmuseumzk

Openingstijden
April t/m oktober
Ma. t/m vrij. 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 16:00 uur
Zondag 13:00 – 17:00 uur

Juli en augustus:
Ma. t/m vrij. 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 16:00 uur
Zondag 10:00 – 17:00 uur

Rondleidingen en arrangementen:
Contactpersoon: Tonny Lukkien
Telefoon: 06-81189900
E-mail: arrangementen@visserijmuseum.com

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: