Restaurant Weduwe Harinxma

Proeven Weduwe Harinxma

De ene helft van het jaar zeilen ze de wereld rond, de andere helft van het jaar vertoeven ze in Heeg. Een vissersdorp met een rijk verleden, waar nu nog maar één visser actief is.

De sfeer van het vissersdorp kan je nog voelen en vooral proeven bij Weduwe Harinxma, het visrestaurant waar de Heegemer paling op de menukaart staat. Deze paling wordt duurzaam beheerd en is een ware regionale traktatie.

De menukaart bevat vooral vis, maar ook vleesliefhebbers en kinderen kunnen hier genieten van wat de streek te bieden heeft. Je moet er wel op tijd bij zijn, zodra de winter zijn intrede doet trekt het ruime sop en varen Linda en Dirk de wereld weer rond… tot volgend jaar…

Wist je dat er al vanaf de 14e eeuw paling verhandeld werd naar Engeland? Na 1650 was de palinghandel voornamelijk in handen van Friezen, en Heeg speelde daar een belangrijke rol in. Paling werd vervoerd met de zogeheten ‘palingaak’.

Met de palingaak werd paling levend vervoerd, een flinke reis voor een vis hoewel de paling zijn hand… eh vin.. er niet voor omdraait. Paling plant zich namelijk voort in de Sargassozee.

De Engelse koning verleende zelfs een vrije ligplaats in de Theems aan Friesche aakschippers, maar wel op voorwaarde dat er altijd minimaal één aak met paling moest liggen. In 1938 werd de laatste palingaak verkocht en verviel het privilege, maar tot die tijd heeft onder meer Heeg zichzelf flink op de kaart gezet als centrum voor palinghandel.

Er is nog maar één palingvisser actief in Heeg, het dorp waar het gemeentewapen echter nog steeds een paling bevat.

Waar zijn we te vinden?

Restaurant Weduwe Harinxma
Harinxmastrjitte 40
8621BM Heeg

Reserveren kan telefonisch of via email:
Telefoon (vast): 0515 44 34 42
Telefoon (mobiel): 0631 57 16 48
Email: wed.harinxma@yahoo.com

Website: www.weduweharinxma.nl

Van Oktober tot en met Maart gesloten. In juli en augustus 7 dagen per week open, vanaf 17.00. Overige maanden open van dinsdag t/m zondag.

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: