Proeflokaal ‘t Ailand

Proeven 't Ailand
Informatiepunt, proeflokaal en streekwinkel

In Proeflokaal ‘t Ailand draait alles om vis, visserij en de zee. De eigenaren, Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg, zijn zelf vissers op de Waddenzee. In ‘t Ailand serveren ze vis op pure wijze en alleen soorten uit Nederlandse wateren. De Noordzeevis wordt gekocht van collega’s die de uitgangspunten van Stichting ‘Goede Vissers’ onderschrijven. De vis wordt met huid geserveerd en niet gepaneerd. Zo kunnen de gasten zien wat ze eten en proeven wat o.a. schol, poon en zeebaars is.

Je kunt niet alleen heerlijke vis eten bij ‘t Ailand, probeer ook eens de zelfgemaakte appeltaart! Als je vragen over vis en de visserij hebt, kun je in ‘t Ailand een heuse vis-bibliotheek vinden met informatie over oa. verschillende soorten vis, geschiedenis van de visserij, het bereiden en fileren van vis en koken met vis. Kom je er niet uit? Barbara en Jan beantwoorden met plezier al je vragen over dit mooie vak.

Slikslede rijden op 't Wad

Slikslede rijden op ‘t Wad

Tevens is proeflokaal ‘t Ailand het startpunt van visexcursies (Wadvistochten) en kraitewedstrijden (slikslede rijden).

Vissers met respect voor de zee

Barbara en Jan, de eigenaren van Proeflokaal ‘t Ailand, zijn zelf ook vissers en aangesloten bij Stichting Goede Vissers. Deze Stichting stelt zich tot doel korte transparante handelsketens te realiseren voor vis van deelnemende ‘goede’ vissers, waarbij de consument geïnformeerd wordt over de herkomst van de vis en er een meerwaarde wordt gecreëerd voor de vissers als stimulans voor verdere verduurzaming.

Vis van Goede Vissers gaat niet alleen over de soort vis die je koopt. Het maakt veel uit hoe de vis gevangen is, waar en wanneer. De visser maakt daarbij het verschil. Hij kiest immers zijn vismethode, maaswijdte, vistijden, vislocaties, treksnelheid, etc. Door zorgvuldig te vissen kunnen de kosten lager zijn. Maar de vangst is ook minder, daarom is een extra stimulans nodig om deze visserijen niet alleen ecologisch maar ook economisch duurzaam te maken.

Meer weten over Stichting Goede Vissers? Bezoek de website of vraag Barbara en Jan zelf om informatie tijdens een bezoek aan Proeflokaal ‘t Ailand.

Waar zijn we te vinden?

Proeflokaal ‘t Ailand is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 19.00 uur. We hebben elke week verse vis vanaf vrijdagmiddag ± 15.00 uur.

Proeflokaal 't Ailand te Lauwersoog

Proeflokaal ‘t Ailand te Lauwersoog

‘t Ailand is te vinden aan het einde van de pier bij de visserijsteigers, dit is om de visserijhaven heen met het water aan de linkerhand.

Proeflokaal ‘t Ailand
Haven 49a,  9976 VN Lauwersoog
Tel. 0519-349033
E-mail: tailand@goedevissers.nl
Website: http://www.ailand.nl/

 

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: