Praamvissen

Doen Praamvissen
Met een authentieke praam palingvissen

Zin in een dagje beroepsvissen? Vanuit het mooie watersportdorp Grou in hartje Friesland kunt u de visserij op paling zelf ervaren. Treedt in de voetsporen van een beroeps palingvisser en stap aan boord van onze authentieke praam.

Een dagje beroepsvissen begint ‘s ochtends bij Restaurant De Vrijheid in Grou. Aan boord van onze praam wordt u door onze gastvrouw verwelkomd met koffie en Fries suikerbrood. Na uitleg van de schipper vaart u richting de Wijde Ee, waar beroepsvisser Ale de Jager op u wacht om samen met u zijn fuiken te lichten. Tijdens het lichten van de fuiken krijgt u uitleg over de visserij en kunt u vragen stellen. Er worden ongeveer 8 grote fuiken gelicht, afhankelijk van het weer.

Daarna vaart de schipper u naar de rand van het meer, waar een aantal rooktonnen klaarstaan. U wordt in groepjes opgesplitst en o.l.v. Ale de Jager wordt de verse paling gerookt. Na afloop krijgt u uw eigen gerookte paling mee naar huis.

Verse en verantwoord gevangen vis

De veertien binnenvissers van Friesland hebben zich verenigd in de Friese Bond van Binnenvissers. Samen maken zij zich sterk voor duurzaam herstel van de palingstand, een gezonde toekomst van de Friese binnenvisserij en goed natuurbeheer op het water. De Friese Bond werkt daarvoor samen  met regionale en nationale partners.

Beroepscode
Alle binnenvissers houden zich aan de beroepscode van de Fryske Fisker: Verantwoord vissen met aandacht voor de palingstand, met zorg voor de Friese natuur en met visie op een duurzame toekomst van het Friese vissersbedrijf.

FKF_103_FryskeFisker

Fryske Fisker

Fryske Fisker: vers en verantwoord
Onder de naam Fryske Fisker brengen de binnenvissers van Friesland vis op de markt. Vers en verantwoord, want Fryske Fiskers vissen met respect voor de vis en de Friese natuur. Het meest bekende product is de Wylde Fryske Iel. Vers uit de Friese wateren en vol en fijn van smaak. Gerookt is hij het lekkerst, maar ook gebakken is de paling heerlijk!

Meer weten?
Wilt u meer weten over Wylde Fryske Iel, Fryske Fisker en de Friese Bond van Binnenvissers? Bezoek dan de website van Fryske Fisker.

Waar zijn wij te vinden?

De excursie praamvissen wordt uitgevoerd vanuit het watersportdorp Grou in Friesland. Nabij restaurant De Vrijheid stapt u aan boord en vaart u op de Friese binnenwateren richting de palingfuiken.

Wanneer je een dagje mee wilt met beroeps palingvisser Ale de Jager kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden en arrangementen. Voor mogelijkheden en kosten, neem contact op met visser Ale!

Opstaplocatie 
Restaurant De Vrijheid
Seinpôlle 4, 9001 ZS Grou
E-mail: info@metdepalingvissermee.nl
Websites: http://www.metdepalingvissermee.nl

Fiskerij bedriuw de Jager
Dhr. A. de Jager
Oan it Swin 9, 9008 SE Reduzum
Tel. 0566 60 20 39
Mob. 06 23 69 05 81
E-mail: a.jager81@upcmail.nl
Website: http://www.praamvissenadejager.nl

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: