Phoca Waddentochten

Doen Phoca

Schipper Harm Visser is geboren in Paesens Moddergat, getogen op het Wad en met krukels, gedroogde scharretjes en wulpen grootgebracht.

Al generaties lang zijn de mannen van de Familie Visser visserman van beroep. Maar vergis je niet, de vrouwen die de vis venten en pieren staken, deden ook een duit in de zak! Een oom van Harm, “Jan Raap”, verdiende naast de visserij, bij met Robben jagen. Tegenwoordig niet meer voor te stellen, maar een halve eeuw geleden (tot 1960) was dat niet verboden. Zelf heeft Harm tot en met 2010 gevist, als garnalenvisser maar ook met staandwant op zeebaars en harders.

Maarja, om nu als oud-visserman aan wal achter de geraniums te kruipen? Gelukkig kan Harm dat niet en hij deelt zijn passie en liefde voor de zee graag met anderen. Tenslotte heeft hij zijn hele leven kennis over de zee, het varen en de dieren die erin leven verzameld en wat is er nu een betere manier om van kennis te genieten dan om het te delen? Dit doet Harm samen met zijn echtgenote Josephine. Zij is uw gastvrouw aan boord en zorgt ervoor dat het u aan niets ontkomt!

De Waddentochten van de Phoca zijn Waddengoud gecertificeerd.

De Phoca is een ex-patrouilleboot van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en werd gebouwd in 1976 bij de werf “De Hoop” in Schiedam. Zo’n 25 jaar heeft het schip dienst gedaan als onderzoeksschip, ook bracht men hulpbehoevende zeehonden naar ‘Ecomare’ op Texel.

De naam Phoca is afgeleid van de Latijnse naam voor de Gewone Zeehond, Phoca vitulina. Er is een keukentje aan boord, zitplaatsen, een toilet en verwarming. Uiteraard staat veiligheid centraal.

Praktische informatie:

De Phoca vaart normaal gesproken vanaf Vlieland. Op verzoek worden ook tochten vanaf Harlingen georganiseerd, maar vraag bij de boeking altijd naar de opstapplaats op misverstanden te voorkomen.

Als het kouder wordt is het fijn als iedereen lekker warm binnen kan zitten, daarom is in de herfst en winter het aantal deelnemers aan de tochten beperkt naar 6-8 personen. Voor actuele vertrektijden zie www.waddenphoca.nl. De genoemde vertrektijden zijn op basis van laagwater, voor de definitieve doorgang zijn de weersomstandigheden en voldoende deelname bepalend. De tochten duren 2-3 uur, houd er rekening mee dat je vies kan worden (leuk!) en neem voor de zekerheid extra sokken mee.

Informatiecentrum de Noordwester verzorgt de boekingen voor de Phoca, zij zijn bereikbaar op 0562 – 451700, de website of bezoek hen aan de Dorpsstraat 150 te Vlieland

 

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: