Palingvissen

Doen Freerk Visserman
Beroepsvissen op Friese binnenwateren

Stap aan boord van de fluistersloep ’Electric Eel’ en ga met beroeps palingvisser Freerk Visserman mee de Friese binnenwateren op. Ervaar zelf op welke wijze er beroepsmatig op o.a. paling wordt gevist en help de palingvisser bij het legen van zijn fuiken.

Vanaf diverse opstaplocaties (in overleg met de visser) vaart Freerk Visserman naar de fuiken. Onderweg en bij de fuiken legt hij uit hoe hij een fuikopstelling opzet, de paling vangt en wat er allemaal komt kijken bij het palingvissen. Samen met hem worden de fuiken geleegd, wordt de vangst bekeken en kan je hem vragen stellen. Daarna wordt er een mooi plekje gezocht om te genieten van een kop koffie met een broodje zelf gerookte paling.

Afhankelijk van je eigen interesses is er voldoende tijd om in te gaan op de verschillende vissoorten, de geschiedenis van het palingvissen of gewoon lekker te genieten van (het werken in) de vrije natuur.

Verse en verantwoord gevangen vis

De veertien binnenvissers van Friesland hebben zich verenigd in de Friese Bond van Binnenvissers. Samen maken zij zich sterk voor duurzaam herstel van de palingstand, een gezonde toekomst van de Friese binnenvisserij en goed natuurbeheer op het water. De Friese Bond werkt daarvoor samen  met regionale en nationale partners.

Beroepscode
Alle binnenvissers houden zich aan de beroepscode van de Fryske Fisker: Verantwoord vissen met aandacht voor de palingstand, met zorg voor de Friese natuur en met visie op een duurzame toekomst van het Friese vissersbedrijf.

FKF_103_FryskeFisker

Fryske Fisker

Fryske Fisker: vers en verantwoord
Onder de naam Fryske Fisker brengen de binnenvissers van Friesland vis op de markt. Vers en verantwoord, want Fryske Fiskers vissen met respect voor de vis en de Friese natuur. Het meest bekende product is de Wylde Fryske Iel. Vers uit de Friese wateren en vol en fijn van smaak. Gerookt is hij het lekkerst, maar ook gebakken is de paling heerlijk!

Meer weten?
Wilt u meer weten over Wylde Fryske Iel, Fryske Fisker en de Friese Bond van Binnenvissers? Bezoek dan de website van Fryske Fisker.

Waar zijn wij te vinden?

De vistochten worden uitgevoerd vanuit de omgeving van Heeg in Friesland. Je stapt aan boord bij de palingvisser en hij vaart met u op de Friese binnenwateren richting de palingfuiken. Een excursie ‘Met de visser mee’ kent verschillende mogelijkheden en arrangementen, voor een voorbeeld, zie hieronder.

Arrangement ‘Met de visser mee’
Met Freerk ga je met de fluistersloep bij de fuiken langs, waar Freerk uitlegt wat er te zien is . Een vistocht duurt gemiddeld 2 tot 3 uur, afhankelijk van uw wensen.
Kosten: € 40,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar: € 20,00 p.p.
Minimale deelname is 4 personen. Voor deelname van kinderen onder de 12 is toezicht van ouder(s) verplicht.
Opstaplocatie: in overleg.

Optioneel
Een excursie ‘Met de visser mee’ kan desgewenst worden gecombineerd met andere activiteiten in Heeg en omgeving, zoals een bezoek aan het Houtbouwmuseum waar een replica ligt van de laatste palingaak van Heeg. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Opstaplocatie
In overleg met de visser.

Meer weten?
Voor meer informatie aangaande de vistochten en arrangementen kunt u contact opnemen met Visserijbedrijf F. Visserman.

Visserijbedrijf F. Visserman
Dhr. F. Visserman
Weinsleatstrjitte 5, 8621 BA Heeg
Tel. 06-53493909
E-mail: freerkv@gmail.com
Website: http://electriceel.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: