Natuurmuseum Fryslân

Zien potvis
Beleef de Fryske natuur!

Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.

Zo vind je er niet alleen een uitgebreide tentoonstelling over zeezoogdieren, de walvisvaart en de barre tochten die mannen in het verleden maakten om deze joekels van dieren te vangen, maar kun je ook over de bodem van een sloot lopen!

Friesland staat bekend om haar water, en wat vind je in water? Juist! Onder andere vis.

Het Natuurmuseum Fryslân is in 2015 door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Friesland. Naast de vaste exposities heeft het Natuurmuseum ook regelmatig wisselende tentoonstellingen. Voor de natuur- en visliefhebber absoluut een bezoek waard!

Informatie voor bezoekers

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Gesloten: Koningsdag, Bevrijdingsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

In de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen.

Entreeprijzen
Volwassene: € 7,00 p.p.
Kinderen t/m 3 jaar: gratis
Kinderen van 4 t/m 15 jaar: € 5,00 p.p.
Museumkaart, ICOM: gratis
Cultuurkaart met CJP korting: 50 % (niet in combinatie met groepskorting)
Vrienden van het Natuurmuseum Fryslân: gratis
65+ : € 5,00 p.p.
Studenten: 50 % korting

Het kan voorkomen dat een tijdelijke expositie dusdanig groot en duur is, dat op de normale entreeprijs een toeslag wordt geheven.

Walvissen en een kijkje in de sloot

De Walviszaal 
Deze zaal is gewijd aan diverse zeezoogdieren. Je vindt er skeletten van de dwergvinvis, bruinvis, narwal en tuimelaar. Indrukwekkend is het 15 meter lange skelet van de potvis, die op 3 november 1994 op Ameland is aangespoeld. Ook kom je in deze zaal veel te weten over de vroegere walvisvaart.

In 1612 maakten Nederlandse zeelieden voor het eerst een tocht naar de Noordelijke IJszee. Vanaf dat moment was de walvis- en robbenjacht ruim 200 jaar lang een belangrijke bron van inkomsten voor Nederland.

De Friese havenstad Harlingen was het centrum van de Nederlandse walvisvaart; belangrijker dan Amsterdam en Rotterdam! In Harlingen werd daarom ook in 1825 de Groenlandse en Straatdavidse Visscherij Sociëteit opgericht.

In 1860 was het echter gedaan met de walvisvaart. Toen bracht het schip de ‘Dirkje Adema’ de laatste walvis naar Harlingen. Her en der in Friesland zijn nog restanten te vinden van de ooit zo belangrijke bedrijfstak, bijvoorbeeld toegangspoorten gemaakt van walviskaken.

Friesland onder water
Hoe ziet Fryslân er uit onder water? Welke dieren en planten leven er in en om de sloten? Spring in het diepe en ontdek de wonderlijke onderwaterwereld die Fryslân rijk is.

In ‘Friesland onder water’ daal je af naar de bodem van een sloot om hier de onderwaterwereld te ervaren. Al wandelend onder het kroos en tussen waterplanten ontmoet je er duikende watervogels, verscholen snoeken en een gevaarlijk uitziende meerval. En het bijzondere is; je voeten blijven droog!

Waar zijn wij te vinden?
Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden

Het Natuurmuseum Fryslân is te vinden in het centrum van de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Meer weten?
Wil je meer weten over het museum en de mogelijkheden die wij bieden?  Neem dan contact met ons op.

Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden
Tel. 058-2332244
E-mail: info@natuurmuseumfryslan.nl
Website: www.natuurmuseumfryslan.nl

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: