Museum Tromp’s Huys

Zien Museum Tromp's Huys
Geschiedenis visserij & walvisvaart

Museum Tromp’s Huys vertelt de geschiedenis  van het prachtige Waddeneiland Vlieland; van de vroegere bewoners, van vissers, kapiteins en handelaren tot het leven van de kunstenares Betzy Akersloot-Berg en de opkomst van het toerisme. Het museum was vanaf 1896 het woonhuis van de familie Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot – Berg had achterin het pand een eigen atelier, waaruit vandaan ze een schitterend uitzicht had op de Zuiderzee. Het Tromp’s Huys heeft een groot aantal van haar werken in bezit die in het museum worden tentoongesteld.

Visserij en vissersschepen komen op tal van plaatsen in het museum aan bod. In de kelder bevindt zich een scheepsmodel van een pink, een oud type visserschip. Dat de pink belangrijk was voor Vlieland is duidelijk: het bootje is verwerkt in het wapen van Oost-Vlieland. Dit kleine vissersscheepje was bij uitstek geschikt om te vissen op de voormalige Zuiderzee; de zee die zich uitstrekte van onder de Waddeneilanden tot Stavoren, Kampen, Harderwijk en Amsterdam.

Schilderij walviskaken Vlieland

Schilderij walviskaken Vlieland – Betzy Akersloot-Berg

Op de ambachtenzolder hangen verschillende visnetten, vishaken en visgerei. Tijdens Demonstratie Ambachten vertellen een aantal vrijwilligers over de oude visserijtechnieken die het scheepsvolk aan boord beoefende.

Ook de kunstenares Betzy Akersloot-Berg vertelt met één van haar schilderijen een verhaal over de visserij. Op één van haar doeken zijn de walviskaken geschilderd die Vlielandse walvisvaarders meenamen en als grafzerken op de begraafplaats zetten.

Een replica van deze speciale grafzerken staat nog steeds op het kerkhof. De originele walviskaken staan hoog en droog in de kerk.

Informatie voor bezoekers

Openingstijden schoolvakanties
dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur
zaterdag 14.00 – 17.00 uur
zondag 14.00 – 16.00 uur

Alleen in de zomervakantie zaterdag rondleiding 10.30 – 11.30 uur (4 – 15 personen); museum ‘s ochtends verder gesloten.

Openingstijden buiten de schoolvakanties
dinsdag t/m donderdag 14.00 – 17.00 uur
vrijdag 10.00 – 13.00 uur
zaterdag 14.00 – 17.00 uur

In de weken 5 en 49 is het museum voor onderhoudswerkzaamheden gesloten.

Minder-validen
Het is museum is slechts beperkt toegankelijk voor minder-validen, vanwege het monumentale karakter van het pand.

Toegangsprijzen
Museumkaart is geldig. De prijzen voor activiteiten zijn exclusief museumbezoek. Wilt u dus het museum uitgebreid(er) bezoeken, dan toont u uw Museumkaart of betaalt u de voor u geldende entreeprijs.

Volwassenen €4,00 p.p.
Kinderen €2,50 p.p.
65+ €3,00 p.p.
Groepen vanaf 12 personen €3,00 p.p.
Groepen kinderen vanaf 12 personen €2,25 p.p.

Scholen
De Vlielandse scholen kunnen het museum gratis bezoeken. Andere scholen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Kijkt voor meer informatie op onze website of informeer bij het museum naar de mogelijkheden.

Rondleidingen en activiteiten

Museum Tromp’s Huys biedt verschillende arrangementen aan voor bezoekers. Zo worden er o.a. verschillende rondleidingen voor groepen verzorgd en zijn er diverse leuke excursies en activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen.

Rondleiding door het museum
In de zomervakantie is er op zaterdagmorgen een rondleiding in Museum Tromp’s Huys. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de historie van het Tromp’s Huys en haar laatste bewoonster, de zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg, en het (maritieme) verleden van Vlieland. De rondleiding duurt 1 uur. De rondleiding wordt verzorgd voor maximaal 15 personen, minimaal 4 personen.U kunt zich opgeven aan de balie van het museum. Op andere dagen op aanvraag voor groepen tot max. 15 personen. Neem voor boekingen en meer informatie contact op met het museum.

Markante Monumenten-wandeling
Iedere donderdag, van 10:30 – 12.00 uur, verzorgt Museum Tromp’s Huys de Markante Monumenten-wandeling, een rondwandeling in het museum, het oude raadhuis en de kerk. De wandeling duurt 1,5 uur.De rondleiding wordt verzorgd voor maximaal 15 personen, minimaal 4 personen.U kunt zich opgeven aan de balie van het museum. Op andere dagen op aanvraag voor groepen tot max. 15 personen. Neem voor boekingen en meer informatie contact op met het museum.

Excursie Betzy’s Medicijnkast
Museum Tromp’s Huys organiseert de boeiende fietsexcursie Betzy’s Medicijnkast. Tijdens een kort bezoek aan het museum wordt u iets verteld over de invloed van planten op de kunst. Vervolgens gaat u op de fiets door de duinen en langs het Wad en vertelt een enthousiaste gids u een verhaal over de gebruiksmogelijkheden van planten die specifiek op het eiland voorkomen. Verfplanten, medicinale planten en mythische planten, ze passeren allemaal de revue. De excursie duurt 1,5 tot 2 uur.

Betzy Akersloot - Berg

Betzy Akersloot – Berg

Deze excursie is ook zeer geschikt voor kinderen: Schuilt er een kruidenvrouwtje in jou? Ken je het verhaal van Vrouw Holle?

De excursie Betzy’s Medicijnkast is het gehele jaar beschikbaar op aanvraag voor groepen van maximaal 15 personen.

ZOMERSPECIAL
In 2015 wordt deze fietstocht in de maanden juli en augustus wekelijks aangeboden vanaf Camping Stortemelk, op donderdag 9, 16, 23 en 30 juli & 6, 13, 20 en 27 augustus 2015.

Vertrekpunt: Receptie Stortemelk om 14.00 uur
Eindpunt: Museum Tromp’s Huys
Kaartverkoop: Stortemelk en Museum Tromp’s Huys

Voor elke deelnemer geldt: speciale prijs voor het prachtige boekje Betzy’s Botanica, € 3,95 i.p.v. € 5,00. Eén exemplaar per persoon.

LET OP: Voor een fiets dient u zelf te zorgen.

Voor meer informatie over de verschillende rondleidingen en (groeps)activiteiten kunt u contact opnemen met het museum. Zie voor contactgegevens het tabblad ‘contact’.

Waar zijn we te vinden?
Museum Tromp's Huys

Museum Tromp’s Huys

Museum Tromp’s Huys is te vinden in Oost-Vlieland. Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het oudste pand van Vlieland. In dit pand is sinds 1956 Museum Tromp’s Huys gevestigd.

Museum Tromp’s Huys
Dorpsstraat 99, 8899 ZN Oost-Vlieland
Tel. 0562 451600
E-mail: info@trompshuys.nl
Internet: www.trompshuys.nl
Twitter: @museumtrompshuy (let op, zonder -s),  @betzyberg
Facebook: www.facebook.com/trompshuys

 

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: