Museum Hindeloopen

Zien Hidde Nijland Museum Hindeloopen
Ontdek de geschiedenis van o.a. de visserij

In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een prachtige wijze tentoongesteld. De bezoeker maakt kennis met o.a. de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de visserij op de voormalige Zuiderzee.

Handels- en scheepvaart hebben Hindeloopen tot een welvarende havenplaats gemaakt. In de loop van de 19e eeuw daalden de inkomsten uit deze sectoren en schakelden veel Hindeloopers over op visserij. De vissersvloot van Hindeloopen groeide de jaren die volgen enorm, van 8 schepen rond 1880 naar 67 schepen rond 1905. Vanaf dan vormen visserij en vishandel de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Hindelooper bevolking.

In Hindeloopen werd de visserij met name beoefend als seizoenswerk, buiten het haring- en ansjovisseizoen (in het voorjaar en de zomer), zochten de Hindeloopers werk aan de wal. Na het visseizoen werd voornamelijk werk gevonden in de bouw van zeewering, bij de polderwerken of in de binnenvaart.

Informatie voor bezoekers

Openingstijden
Het museum is geopend van 1 april tot 1 november, van maandag t/m vrijdag tussen 11.00-17.00 uur.  Op zaterdagen, zon- en feestdagen zijn wij van 13.00-17.00 uur geopend. Buiten reguliere openingstijden is het museum op afspraak door groepen te bezoeken.

Toegangsprijzen
Volwassenen:  € 5,00 p.p. inclusief 1 kopje koffie/thee
Kinderen 6 t/m 16 jaar: € 3,00 p.p. inclusief 1 glaasje fris
Kinderen 0 t/m 5 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
Groepstarief: € 4,00 p.p. inclusief 1 kopje koffie/thee
Groepstarief kinderen: € 2,00 p.p. inclusief 1 glaasje fris
Vrienden Museum Hindeloopen: gratis

Toegankelijkheid
Het museum is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers, vraag naar de mogelijkheden. Er is parkeergelegenheid op 50 meter afstand van het museum.

Museumlessen voor basisscholen

Met de klas naar het museum
Speciaal voor het basisonderwijs biedt het museum een aantal educatieve programma’s. De programma’s zijn gericht op het geven van een beter beeld van de regio met zijn unieke (voormalige) Zuiderzeehaven. Het bekijken van klederdracht en schilderwerk is bij een bezoek aan Museum Hindeloopen ook zeker de moeite waard.

Beschikbaarheid en kosten
De museumlessen zijn beschikbaar gedurende de wintermaanden, van november tot en met maart. Het museum is in deze maanden gesloten voor reguliere bezoekers en kan zich daardoor helemaal instellen op het ontvangen van schoolklassen. De kosten voor de verschillende educatieve programma’s variëren, afhankelijk van de gekozen activiteit.

Voorbeeld museumles
Educatief programma ‘Hindeloopen en de zee’ is bedoeld voor basisschoolkinderen van groepen 7 en 8. Het programma bestaat uit een korte rondleiding door het museum toegespitst op de scheepvaart van de Hindelooper vloot naar internationale havens. Gevolgd door spannende verhalen die worden verteld door Mindert Wijnstra (verhalenverteller) over het ruige leven van de Hindelooper zeelieden en de voormalige Zuiderzee.

Beschikbaar: november t/m maart
Welke groep: 7 en 8
Kosten: € 180,00 per groep

Meer informatie en deelnemen
Wilt u meer weten over de diverse educatieve programma’s en museumlessen die Museum Hindeloopen aanbiedt? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op.

Waar zijn wij te vinden?

Museum Hindeloopen is te vinden in de Friese havenstad Hindeloopen, in het zuid-westen van Friesland.

Museum Hindeloopen

Museum Hindeloopen

Meer weten?
Wilt u meer weten over het museum en de mogelijkheden die wij bieden? Of wilt u buiten reguliere openingstijden het museum bezoeken? Neem dan contact met ons op.

Museum Hindeloopen
Dijkweg 1, 8713 KD Hindeloopen
Tel. 0514 52 14 20
E-mail: info@museumhindeloopen.nl
Website: http://www.museumhindeloopen.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: