Laaxum

Doen Oude-zoutloods-Laaksum
Kleinste vissersdorp van Europa

Is het een dorp of een buurtschap? Laaxum (Laaksum – Fries) is zo klein dat men het er niet over eens is. Voorheen was Laaxum een belangrijk vissersdorp, maar sinds het afsluiten van de Zuiderzee is de visserij op Laaxum steeds verder afgenomen.

Met één schip en twee vissers wordt Laaxum wel het kleinste vissersdorp van Europa genoemd. Pittoresk is het zeker. Aan de prachtige kleine haven staat de ‘Hang’ van Laaxum. Een oud gebouw waar het vroeger een drukte van weleer was, hier werd voorheen paling gezouten en gerookt. Nu dient de Hang o.a. voor opslag van vissersspullen en als prachtige achtergrond voor foto’s van bezoekers en toeristen.

Toen het IJsselmeer ontstond met de aanleg van de Afsluitdijk, veranderde de visserij vanuit Laaxum aanzienlijk. De vissoorten veranderden, visvangsten namen af en één voor één stopten de visserijbedrijven er noodgedwongen mee. De omgeving herinnert aan deze rijke visserijgeschiedenis, net als de verhalen en oude foto-albums van de gebroeders De Vries, de enige vissers van Laaxum.

Het is zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan Laaxum. Het vissershaventje ligt direct aan het water, waar je een schitterend uitzicht hebt over het IJsselmeer. Daarnaast is de omgeving prachtig, is verrassend bosrijk en grenst aan het IJsselmeer, waar de vissersdorpen en steden aan het IJsselmeer tal van attracties herbergen. Het gebied leent zich uitstekend voor een prachtige fiets- of wandeltocht.

Erkend streekproduct

Wie het over de vissoort bot heeft, denkt al snel aan een vis die in het zoute water van de zee leeft. Wat veel mensen niet weten is dat de bot ook voorkomt in het zoete water, zoals het IJsselmeer. De bot is namelijk een platvis die zowel in zout als zoet water leven. De bot plant zich voort op de Noordzee, waar ze kuit schiet. Daarna trekt de vis zich terug naar ondieper water langs de kust, waaronder in de Waddenzee en het IJsselmeer.

Met de komst van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee afgesloten, waardoor het voor de bot lastiger werd om zich terug te trekken in de ondiepere zoete wateren. Toch weet deze vissoort zich te handhaven in het IJsselmeer en trekt ze via de sluizen van en naar het Wad. In het IJsselmeer komt de bot voornamelijk voor langs de Friese IJsselmeerkust.

In Zuidwest Friesland wordt al eeuwenlang op bot gevist. De eerste melding van de visserij op bot stamt uit 1622. In ‘Beschyvinge van Frieslandt’ (1644), beschrijft de Friese cartograaf Schotanus het visserdorp Laaxum: “de buyrte Laexum aen de zee liggende, by vischers bewoont, vernoemt om de schoone zee-bot, Laexumer bott.” Dat Laaxum bekent stond om de (zee)bot blijkt ook uit het Friese gezegde ‘Nei Laaksum te bot iten’, oftewel ‘Naar Laaxum om bot te eten’.

De Laaxumer bot is een erkend streekproduct

De Laaxumer bot is een erkend streekproduct

Tegenwoordig wordt de bot langs de Friese IJsselmeerkust gevangen door de enige vissers die vanuit het vissershaventje van Laaxum nog actief zijn, de gebroeders De Vries met hun schip de HL 6. Zij vissen op kleinschalige en duurzame wijze op deze vissoort, die onder de naam Laaxumer bot aan wal gebracht wordt. Deze werkwijze heeft ertoe geleid dat ‘Laaxumer bot’ sinds 2009 een erkend streekproduct is, een keurmerk wat wordt uitgegeven door de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN).

Waar zijn wij te vinden?

Het vissersdorp/buurtschap Laaxum ligt in het zuidwesten van Friesland, direct aan het IJsselmeer.

Laaxumer bot kopen en eten
Verschillende (vis)restaurants in Friesland hebben de Laaxumer bot op hun menu staan, afhankelijk van het seizoen. Ook kun je Laaxumer bot direct van de gebroeders De Vries of bij verschillende visspecialisten kopen, waaronder Veltman Vis Service BV te Harlingen. Hieronder de contactgegevens:

Mts. J. en J. de Vries – HL 6
Dhr. Jan de Vries
Laaxum 16, 8721 EW Warns
Tel. 0514 68 15 74
Mob. 06 51 27 78 80
E-mail: janlaaxum@kpnmail.nl

Veltman Vis Service BV
Indrustrieweg 18, 8861 VH Harlingen
Tel. 0517-418338
E-mail: info@veltmanvis.nl
Internet: http://veltmanvis.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: