Gebroeders Van Malsen

Doen Tjerk en Marinus
Visserijonderzoek op IJsselmeer & Waddenzee

In de kubben bij de Afsluitdijk vangen Tjerk en Marinus wolhandkrab, de Chinese delicatesse die steeds populairder wordt in Nederland. Dit doen ze met gebruik van kubben, een soort net. De kubben zijn aangepast zodat vis er uit kan zwemmen via de ontsnappingspanelen en de vangst 100% krab is. Verder vangen ze spiering op het Wad met de spieringkamer of met een kuil, dat is een sleepnet dat ver van de bodem blijft om de spiering te vangen die in maart van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekt.

Ze vangen niet meer dan 5% van de spiering die bij hun voorbijtrekt zodat er altijd genoeg is voor volgende jaren. Al jaren doen de broers mee aan onderzoek van IMARES, met fuiken om paling te onderzoeken maar ook andere vis om te tellen en te meten. Ze varen ook wel eens mee met andere vissers om van te leren. Van je collega’s moet je het hebben!

Ga mee vissen!

Tjerk en Marinus van Malsen zijn échte vissers en leven van de vangst. Ze bieden niet standaard tochtjes aan, maar mocht je een keer mee willen of op de haven willen kijken wat ze gevangen hebben, dan ben je van harte uitgenodigd om contact op te nemen en een afspraak te maken.

Denk erom, het vissen is afhankelijk van weer en getij. Veiligheid staat altijd voorop, dus als de broers het weer niet vertrouwen dan is dat met reden. Wees dus niet verbaasd als een afspraak verzet wordt vanwege hoge golven. Na regen komt zonneschijn, dus dan kun je waarschijnlijk een andere keer wel mee!

Waar zijn we te vinden?

De gebroeders Van Malsen wonen en vissen vanuit Makkum en beoefenen hun beroep met name rondom Kornwerderzand.Voor informatie en mogelijkheden om met hen mee te varen en vissen, of een kijkje te nemen aan boord in de haven, kunt u contact opnemen met Tjerk van Malsen.

Visserijbedrijf T. van Malsen
Dhr. T. van Malsen
Trasmolen 28, 8754 GX Makkum
Tel. 0515 23 19 63
Mob. 06 51 86 72 83

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: