Fries Scheepvaart Museum

Zien scheepvaart museum
Maritieme geschiedenis van Friesland

In het Fries Scheepvaart Museum wordt je ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de Friese scheepvaart, waar de visserij(schepen) en visserijgeschiedenis een wezenlijk onderdeel van uit maken. De collectie bestaat uit twee vezamelgebieden: de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de geschiedenis van de stad Sneek en de Friese Zuidwesthoek. Daarnaast is er ook nog een deelcollectie schaatsen en ijssport.

Dat de visserij vroeger een belangrijke inkomstenbron voor Friesland is geweest kun je terug vinden in steden en dorpen in de omgeving van Sneek. Veel oude gebouwen, verhalen en beeldmateriaal herinnert aan deze tijd van weleer. De geschiedenis en het belang van de visserij voor deze regio in Friesland is te bewonderen in het Fries Scheepvaart Museum, waar o.a. schaalmodellen van oude visserschepen, maar ook andere oude visserijvoorwerpen, te zien zijn uit deze tijd.

Friese palingaken in Engeland
Van de 17e tot de 20e eeuw speelde Friesland een grote rol in de palinghandel naar Londen, Engeland. De Friezen hadden destijds zelfs hun eigen vrije ligplaats in de Thames, bij Billingsgate Fishmarket hadden zij hun eigen vrije ligplaats, de ‘Dutch Mooring’, vlakbij de London Bridge, op voorwaarde dat er altijd een palingaak lag. Palingen werden levend naar Engeland vervoerd met palingaken, schepen die per keer 20.000 pond paling konden vervoeren. De bemanning op de palingaak bestond uit drie man. In de hoogtijdagen zeilden zestien schepen ongeveer zes keer per jaar naar Londen en terug.

Dorpen en steden in Friesland bloeiden op door o.a. de internationale handel van paling wat zorgde voor grote welvaart in de omgeving. Op verschillende plekken in Sneek en omgeving, o.a. bijvoorbeeld in Heeg, tref je herinneringen aan van de vroegere welvaart De laatste vaart met een Friese palingaak naar London was in 1936. Sindsdien is Friesland nog wel een koploper in duurzaam aalbeheer, maar zo belangrijk als dat de paling vroeger was voor de regionale economie is hij niet meer.

Informatie voor bezoekers

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00 uur – 17.00 uur
Zondag: 12.00 uur – 17.00 uur
Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag: 12:00 – 17:00 uur

Het museum is op de volgende feestdagen gesloten:
Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Nieuwjaarsdag.

Openingstijden Bibliotheek
Dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur – 12:30 uur en van 13:00 uur – 16:30 uur.
Wilt u de bibliotheekcollectie in de leeszaal raadplegen, dan is het raadzaam om van tevoren een afspraak te maken.

Toegangsprijzen
Volwassenen:  € 6,00 p.p. inclusief 1 kopje koffie of thee
65+:  € 6,00 p.p. inclusief 1 kopje koffie of thee
Kinderen: 0 t/m 5 jaar  gratis
Kinderen: 6 t/m 18 jaar  € 2,00
Groepen vanaf 10 personen:  € 5,00 p.p.
De groepskorting geldt voor groepen van meer dan 10 betalende bezoekers (dus exclusief museumjaarkaarthouders).
Gezinskaart:  € 14,00 p.s.
Museumjaarkaart: gratis
CJP / CKV: € 1,00 p.p.
Friese scholen in groepsverband: gratis

Toegankelijkheid
Er is er in het museum een lift aanwezig, drempels zijn zoveel mogelijk weggehaald en opstapjes zijn vervangen door hellingbanen. Daardoor is ruim 95% van de expositiezalen te bereiken met een rolstoel of rollator. In het museum is een leenrolstoel aanwezig. Er is een ruim invalidetoilet.
Bij de balie en in de Gehoorzaal is een ringleiding voor mensen met een beperking aan hun gehoor. Voor hen is ook een speciale audiotour ontwikkeld, die is voorzien van een inductieloop. Voor het verschonen van baby’s is een speciale ruimte met een luiertafel.

Parkeren en openbaar vervoer
Aan het Kleinzand kan maximaal 2 uur geparkeerd worden voor € 1,00 per uur. De ruimte is beperkt. Langer parkeren kan op het Normandiaplein en op het Flexaterrein. Deze terreinen liggen op minder dan 10 minuten loopafstand van het museum. Wanneer u met de trein of de bus komt, kunt u het beste uitstappen bij het station van Sneek Centraal. Te voet is het dan nog ca. 10 minuten lopen naar het Kleinzand. U volgt de wandelwegwijzers van de ANWB in de richting van het centrum. Aangekomen in het centrum is op de wegwijzers heel goed aangegeven hoe u het beste kunt lopen naar het Fries Scheepvaart Museum.In het zomerseizoen rijden er bovendien shuttlebussen die u snel en gemakkelijk van en naar de binnenstad van Sneek brengen.

Waar zijn wij te vinden?

Het Fries Scheepvaart Museum is te vinden in het centrum van Sneek. Kom binnen en ga op ontdekkingstocht door de maritieme geschiedenis van Friesland!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het museum en de mogelijkheden die wij bieden? Of een afspraak maken om onze bibliotheekcollectie te raadplegen? Neem dan contact met ons op.

Fries Scheepvaart Museum
Kleinzand 16, 8601 BH Sneek
Tel. 0515-414057
E-mail: info@friesscheepvaartmuseum.nl
Website: www.friesscheepvaartmuseum.nl

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: