Fileerlokaal ‘t Ailand

Doen fileerlokaal
Leer vis fileren

Fileerlokaal ‘t Ailand is een idee van Jan en Barbara Geertsema – Rodenburg, vissersechtpaar op de Waddenzee. Ze houden van hun vak, van de zee en van verhalen over vis, visserij en de zee, en daarom wilden ze graag een plek waar ze die liefde voor het vissersvak en de mooie visserijproducten konden doorgeven.

Jan en Barbara willen nu en in de toekomst lokaal en duurzaam gevangen vis kunnen leveren aan horeca en consument, maar ook de verhalen van de zee, de vis en de vangst erbij kunnen vertellen. Op die manier wil het vissersechtpaar meer mensen betrekken bij de kustvisserij. Zo ontstond het idee voor het Fileerlokaal, een plek waar mensen opnieuw kunnen leren vis fileren en zo kennismaken met al het lekkers wat onze wateren te bieden hebben.

Het Fileerlokaal zit naast het Proeflokaal, het restaurant van Jan en Barbara. Als het Proeflokaal ‘t Ailand open is, is het Fileerlokaal ook open, en mits deze niet bezet is kunnen kleinere activiteiten gevolgd worden door de bezoekers van het restaurant (ongeveer een uurtje per activiteit). Echter, écht leren visfileren is een kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen, dus als je echt een ‘pro’ wilt worden, boek dan een dag-arrangement. Ook leuk voor familie- en bedrijfsuitjes!

Leer vis schoonmaken en bereiden

Tijdens de openingstijden van Proeflokaal ‘t Ailand worden, als het Fileerlokaal vrij is, een drietal kleinere activiteiten aangeboden. Voor elke activiteit geldt dat er maximaal 8 personen tegelijk kunnen deelnemen.

Keintje poon!
We leren je de magische ponentruc en je maakt zelf een paar poontjes ‘panklaar’. Die mag je vervolgens zelf op onze BBQ grillen en opeten. Als je geen honger hebt kan je ze natuurlijk ook inpakken en mee naar huis nemen. Deze activiteit duurt ongeveer 1 uur en de kosten bedragen €7,50 per persoon.

Kleintje zeewier!
We laten je één of twee soorten zeewier uit de Waddenzee proeven en leren je hoe je er eenvoudig een lekkere zeewierboter of tapenade mee maakt. We proeven de resultaten op vers brood. Je kan er ook een klein potje van mee naar huis nemen. Deze activiteit duurt ongeveer 1 uur en de kosten bedragen €7,50 per persoon.

Kleintje oesters!
We geven uitleg over de wilde oesters op Wad en er staan ook Wilde Waddenoesters klaar en we laten je zien hoe je deze kan openen. Daarna mag je het zelf oefenen, én natuurlijk de geopende oesters proeven. Je proeft de rauwe oesters en kan een paar oesterbereidingen uitproberen.  Deze activiteit duurt ongeveer 1 uur en de kosten bedragen € 25,- per persoon.

Naast bovenstaande kleinere activiteiten zijn er ook intensieve geheel verzorgde dagen waarbij je echt leert je eigen vis te fileren of zeeproducten te verwerken tot bijvoorbeeld soepen en sauzen. De resultaten van de dag gaan mee naar huis, om thuis lekker van te kunnen genieten. 

Krabben!
Met laagwater ga je met de slikslede de fuiken legen. We hopen altijd op een paar lekkere vissen, en soms hebben we dat geluk. Alleen strandkrabbetjes zijn er altijd wel. Die krabben verwerken we met groenten tot een mooie krabbensoep (bisque). Van een deel maken we ook bouillon. De soep en bouillon gaat in potten die je mee naar huis kan nemen.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee of koffie met iets lekkers uit eigen keuken en onbeperkt drinkwater. Kosten zijn inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen €150,- per persoon.

Zeewier!
Vissers op de Waddenzee verzamelen voor ons verschillende soorten zeewier. Die ga je eerst proeven. De ene smaakt een beetje bitter, een andere juist zoetig. De verschillende wieren verwerken tot diverse produkten zoals tapenade, pesto en zeewierboter. Er is ruimte om te experimenteren en je kan ook eigen ideeën uitproberen. Wat je gemaakt hebt mag mee naar huis.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee of koffie met iets lekkers uit eigen keuken en onbeperkt drinkwater. De kosten voor deze activiteit bedragen €150,- per persoon, dit is inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen.

Filet!
Tijdens een fileerdag ga je serieus aan de slag. De enige manier om echt handigheid in het fileren te krijgen is door het te doen! Je oefent met verschillende soorten rondvis en platvis.  Aan het eind van de dag pak je de filets in vacuümzakken in en kun je ze meenemen voor thuis. Je kan ze daarna als je wilt nog invriezen met onze shock freezer.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee of koffie met iets lekkers uit eigen keuken en onbeperkt drinkwater. De kosten voor deze activiteit bedragen €150,- per persoon, dit is inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen.

Rook!
De naam zegt het al: we gaan vis roken! Voor het roken begin je met de vis schoonmaken. Daarna spoelen en in een pekelbad (water met zout) leggen.  Na het pekelen rijg je de vissen aan een staaf en hang je ze te drogen. Weer is er even tijd voor pauze, we kunnen alvast een visje op de BBQ leggen. We steken de rookton aan en als de vis genoeg gedroogd is hangen we de staven met vis bovenin de rookton. Tijdens het roken is er geen pauze! We moeten we erbij blijven om op te letten dat het vuur niet te heet wordt, maar wel warm genoeg is. Aan het eind van de dag kun je de zelf gerookte vis mee naar huis nemen.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee of koffie met iets lekkers uit eigen keuken en onbeperkt drinkwater. De kosten voor deze activiteit bedragen €150,- per persoon, dit is inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen.

Waar zijn we te vinden?

Het Fileerlokaal en het Proeflokaal zijn doorgaans gelijktijdig geopend: elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur. Elke vrijdag is er vanaf 15.00 uur verse vis. Het kan zijn dat het Fileerlokaal tijdens de reguliere openingstijden al bezet is door een groep. Wil je zeker weten dat er plek is in het Fileerlokaal? Bel dan van te voren of stuur een e-mail aan ons.

Fileerlokaal ‘t Ailand is te vinden aan het einde van de pier bij de visserijsteigers, dit is om de visserijhaven heen met het water aan de linkerhand.

Fileerlokaal ‘t Ailand
Haven 49a,  9976 VN Lauwersoog
Tel. 0519-349033
E-mail: tailand@goedevissers.nl
Website: http://www.ailand.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: