Educatief IJsselmeervissen

Doen DSC_0485
Ervaar de visserij op het IJsselmeer

Met een vissersschip vanuit de haven van Hindeloopen het IJsselmeer op. Dat is een gave manier om de visserij te beleven! Ervaar zelf hoe het leven van een visser op het IJsselmeer eruit ziet en beleef de natuur op en om het IJsselmeer.

Kom samen met je klas naar Hindeloopen, waar je o.a. kunt zien hoe er op het IJsselmeer gevist wordt. Vlakbij de aanlegplaats van de visserschepen is een expositieruimte ingericht. Hier hangen o.a. allemaal foto’s en visnetten en leer je hoe er de laatste eeuw is gevist op de voormalige Zuiderzee en het IJsselmeer. Na een korte uitleg van de vissers worden de zwemvesten aangetrokken en stap je aan boord.

Tijdens de rondvaart over het IJsselmeer kun je o.a. met een verrekijker vogels spotten, de temperatuur en de windkracht meten en help je de vissers met het binnenhalen van de vistuigen. Samen bekijken jullie welke dieren er in en om het IJsselmeer leven. De vissen worden weer in het IJsselmeer teruggezet, waarna het schip wordt schoongemaakt en er terug gevaren wordt naar de haven van Hindeloopen.

Doel van het project

Het project Educatief IJsselmeervissen is opgezet met als doel scholieren/jongeren uit de Provincie Friesland bekend te maken met de beroepsvisserij in het natuurgebied IJsselmeer en hen in aanraking laten komen met het IJsselmeergebied, de visserij, de natuur en de geschiedenis.

De aan het project deelnemende visserijondernemingen zetten hun ervaring en kennis over de visserij en het IJsselmeergebied in ter educatie van de doelgroep. Uiteindelijke wens is om de visserijsector in positief daglicht te zetten en de bedrijfsactiviteiten voor de Friese IJsselmeervissers te verbreden. Het project Educatief IJsselmeervissen is een uniek, innovatief project dat op verschillende wijzen bijdraagt aan de visserijsector. Natuur- en milieueducatie worden gecombineerd met een ‘kijkje in de keuken’ bij de visserijondernemingen. Kinderen worden bekend gemaakt met de visserij op een leuke, leerzame manier. Onderwijs en visserij gaan hand in hand.

Het project Educatief IJsselmeervissen is een initiatief van Ursa Major Services BV / Nederlandse Vissersbond en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF), Provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.

Met de klas het IJsselmeer op

Het project Educatief IJsselmeervissen wordt aangeboden in de maanden april t/m juni, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. De excursie neemt een dagdeel van 2,5 uur in beslag en wordt zowel ’s ochtends, van 9.00 tot 11.30 uur, als ’s middags, van 13.00 tot 15.30 uur, aangeboden. Houdt er rekening mee dat ontvangst en uitleg voor het inschepen ongeveer een half uur in beslag nemen, waarna de excursie (varen en vissen) ongeveer 2 uur zal duren.

Het programma per dagdeel ziet er als volgt uit:

Aankomst + ontvangst in Hindeloopen (+/- 5 min.)
De excursie start en eindigt in Hindeloopen bij de vaste ligplaats van de HI 35. De HI 35 is te vinden aan de Havenkade te Hindeloopen. De kinderen worden ontvangen door de schippers en hun bemanning in de expositieruimte aan de Havenkade.
Introductie in de educatieruimte (+/- 20 min.)
Nabij de aanlegplaats van de HI 35 is een expositieruimte ingericht. Door middel van foto’s, teksten en video wordt getoond hoe de laatste eeuw is gevist op de voormalige Zuiderzee en het IJsselmeer. De kinderen krijgen in de expositieruimte uitleg over de excursie, veiligheidsvoorschriften en de gedragsregels aan boord. Daarnaast wordt een korte film over de IJsselmeervisserij vertoond en worden de zwemvesten uitgedeeld en aangetrokken.
Inschepen (+/- 5 min.)
Vervolgens worden de kinderen verdeeld over de schepen. Per schip kunnen maximaal 10 kinderen en 2 begeleiders (leerkrachten en/of ouders) meevaren. In verband met de veiligheid is het niet mogelijk om grotere groepen aan boord te nemen. Het is van belang dat de instructies van de schipper ten allen tijde worden opgevolgd.
Naar visstek varen, vissen en terugvaren (+/- 2 uur)
Tijdens de rondvaart over het IJsselmeer wordt er van de kinderen verwacht dat zij verschillende opdrachten uitvoeren. Er is een leskist aan boord waarin de benodigde apparatuur en materialen zitten die gebruikt kunnen worden bij de opdrachten. Daarnaast krijgen de kinderen allemaal een eigen “Scheepsjournaal” waarin de opdrachten kunnen worden uitgewerkt.

Tijdens de excursie worden de vangsten aan boord gehaald en kunnen de kinderen de vissen m.b.v. een zoekkaart determineren. De vissen worden daarna weer in het IJsselmeer teruggezet, waarna het schip wordt schoongemaakt en er terug gevaren wordt naar de haven van Hindeloopen.

Meer weten?
Basisscholen die willen deelnemen aan het project kunnen zich via onze website aanmelden. Wilt u meer informatie aangaande het project Educatief IJsselmeervissen? Kijk op onze website of neem contact met ons op.

Waar zijn wij te vinden?

Het project Educatief IJsselmeervissen wordt uitgevoerd vanuit de Friese havenstad Hindeloopen. Scholen die deel willen nemen aan het project kunnen zich via de website aanmelden. De excursies op het IJsselmeer in het kader van dit project worden aangeboden in de maanden april t/m juni.

Havenkade te Hindeloopen

Havenkade te Hindeloopen

Opstaplocatie
Havenkade 1-3, 8713 JR Hindeloopen
E-mail: info@ijsselmeervissen.nl
Website: http://ijsselmeervissen.nl

Meer weten?
Voor meer informatie aangaande het project kunt u telefonisch contact opnemen met Ursa Major Services BV / Nederlandse Vissersbond of bezoek onze website.

Ursa Major Services BV / Nederlandse Vissersbond
Ecopark 42, 8305 BK Emmeloord
Tel. 0527-698151
Website: http://www.vissersbond.nl

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: