Deelnemers

Wat het Fiskpaad zo uniek maakt zijn de initiatieven, de deelnemers. Zij delen een gezamenlijke liefde voor vis en visserij(cultuur) en vertellen gepassioneerd hun verhaal. Over hun ambacht, hun vak en de heerlijke visproducten, veelal lokaal gevangen. Maar ook over de geschiedenis en de toekomst, over visserij toen en nu; van bijvoorbeeld de vroegere walvisvaart tot de huidige visserij op zee, meren en binnenwateren. Laat je verrassen door  de mensen, locaties, projecten, activiteiten en producten die samen het Fiskpaad vormen!

Aan het Fiskpaad nemen verschillende initiatieven en ondernemers deel, allen met hun eigen specialiteit en focus. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze een passie voor vis en/of visserij(cultuur) hebben en wat wij noemen: ‘streekliefde’, oftewel aandacht en respect voor de omgeving waarin ze actief zijn. Hieronder vindt je onze Fiskpaad deelnemers die staan te popelen om bijvoorbeeld een prachtig visgerecht voor je klaar te maken, je mee te nemen aan boord of de rijke visserijcultuur te laten opsnuiven. Ze willen je niet alleen laten zien wat er is, maar er ook over vertellen, je laten proeven en beleven.

Vink de initiatieven aan die je wilt bezoeken en stel je eigen route samen, langs het Fiskpaad!

Selecteer deelnemers voor uw eigen route
De Waard van Ternaard

Herberg de Waard van Ternaard biedt mogelijkheden voor lunch, diner, overnachting en evenementen, aan de rand van de Waddenzee waar de lucht een tikkeltje zilt ruikt. De vis en andere producten die zij aanbieden komen zo veel mogelijk uit de streek en zijn op duurzame wijze geproduceerd.

Plaats: Ternaard Bekijk deelnemer
Sleepnetvissen TS3

Ga mee garnalenvissen met de TS-3 'Viking' vanaf Terschelling! De Waddenzee is mooi om te zien vanaf de kust, maar nog mooier om al varend te beleven. Aan boord van de TS-3 kijk je mee met de sleepnetvisserij en je leert er van alles over de dieren die in zee leven.

Plaats: West-Terschelling Kosten: €17 kinderen t/m 11 jaar ; €20 volwassenen Bekijk deelnemer
Phoca Waddentochten

Maak vanaf Vlieland of Harlingen een prachtige tocht op het wad, inclusief droogvallen, garnalenvissen en als je geluk hebt zelfs zeehonden! Oud-visser Harm en zijn vrouw Josephine nemen je mee het water op, in en over, zodat je de Waddenzee niet alleen ziet maar ook voelt en proeft. Vang je genoeg garnalen? Dan worden ze aan boord gekookt en opgesmuld. Verser kan niet!

Plaats: Vlieland (op afspraak ook vanaf Harlingen) Kosten: €20 - €30 pp Bekijk deelnemer
Museum Tromp’s Huys

Museum Tromp’s Huys vertelt het verhaal van Vlieland, van de vroege bewoners, van vissers, kapiteins en handelaren tot het leven van de kunstenares Betzy Akersloot-Berg en de opkomst van het toerisme.

Plaats: Oost-Vlieland Kosten: Entree: Volwassenen €4,- p.p. Kinderen €2,50 p.p. 65+ €3,00 p.p. Museumjaarkaart GRATIS Bekijk deelnemer
Restaurant Weduwe Harinxma

Visrestaurant Weduwe Harinxma in Heeg wordt gerund door Linda en Dirk, twee echte zeeliefhebbers. De foto's aan de wanden van Weduwe Harinxma stralen liefde voor het zeilen uit, en de heerlijke geuren uit de keuken bewijzen hun passie voor koken. Van internationale gerechten tot Heegemer paling van visser Freerk Visserman, voor elk wat wils. Tip: Combineer een vistrip met Freerk Visserman (Palingvissen) met een etentje bij de Weduwe!

Plaats: Heeg Datum: van 03-04-2015 tot 30-09-2015 Bekijk deelnemer
Fileerlokaal ‘t Ailand

Het Fileerlokaal is een onderdeel van Proeflokaal 't Ailand, maar waar je in het proeflokaal terecht kan voor lekker eten, kan je in het fileerlokaal terecht voor lekker eten bereiden! Tijdens de openingstijden van Proeflokaal 't Ailand kan je in het fileerlokaal terecht om je eigen vis te fileren. Dat kan in kleine groepen en er is een variëteit aan activiteiten, van kleine fileercursus tot geheel verzorgde dag!

Plaats: Lauwersoog Kosten: Verschillend per arrangement, van €7,50 tot €150,- p.p. Bekijk deelnemer
Museum ‘t Fiskershúske

In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum 't Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden.

Plaats: Moddergat Datum: van 17-02-2015 tot 31-10-2015 Kosten: Entreeprijs: Volwassenen € 4,00, Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen 6-16 jaar € 2,00 Bekijk deelnemer
Pizzeria Trattoria Pingjum

De mooiste dingen zijn onverwachts. Zo ook de Pizzeria Trattoria in Pingjum, gerund door Ed en Marjet, waar met veel aandacht en liefde traditioneel Italiaans wordt gekookt. Italiaans, maar van het Wad. Ed en Marjet werken zoveel mogelijk biologisch en regionaal. Hun vis is wild gevangen, de schelpen van het Wad, zuivel en groente biologisch en vlees van eigen slacht.

Plaats: Pingjum Kosten: Pizza's van €8,50 tot €15,50 Bekijk deelnemer
Fiskpaad troch de stêd

WeAreGrutsk heeft speciaal voor het Fiskpaad, in het kader van de Week van de Smaak en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015, een culinaire visserij wandeltocht door het centrum van Leeuwarden ontwikkeld. De ‘Fiskpaad troch de stêd’- wandeltocht begint bij de kiosk van WeAreGrutsk op de Prins Hendrikbrug.

Plaats: Leeuwarden Datum: van 16-09-2015 tot 19-09-2015 Kosten: € 25,00 p.p. Bekijk deelnemer
The Haddock Fish & Chips

The Haddock staat bekend om zijn heerlijke Fish & Chips en is in 2015 door het Algemeen Dagblad in de jaarlijkse AD haringtest uitgeroepen tot de viszaak met de lekkerste haring van Friesland, Groningen en Drenthe. Angelique Stuivenwold, eigenaresse en visliefhebber, werkt het liefst met Nederlandse vis. Voor zowel een lekker tussendoortje als de ingredienten voor een volwaardig visdiner ben je bij The Haddock aan het goede adres.

Plaats: Leeuwarden Bekijk deelnemer
Praamvissen

Beroeps palingvisser Ale de Jager neemt u in een groep mee aan boord van een authentieke praam. U volgt de visser tijdens zijn werkzaamheden. Hij haalt de fuiken leeg en vertelt ondertussen gepassioneerd over zijn vak, over het leven van de paling, over duurzaam vissen, etc.

Plaats: Grou Kosten: In overleg, afhankelijk van uw wensen Bekijk deelnemer
Visserijmuseum Zoutkamp

Centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd. Hier krijgt de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken. Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel!

Plaats: Zoutkamp Kosten: Volwassenen €3 | Kinderen tot 12jr gratis Bekijk deelnemer
Restaurant Eindeloos

Biologisch Restaurant Eindeloos wordt gerund door eigenaar Willem Schaafsma, een betrokken jonge chefkok met een passie voor eerlijk eten. Los van labels, stickers en commercie rondom duurzaamheid kookt Willem op basis van zijn eigen principes van lokaal, lekker en biologisch eten. Hij werkt graag met visproducten en is altijd op zoek naar het verhaal achter zijn producten.

Plaats: Leeuwarden Kosten: Driegangen-menu €37,50 incl. 4 amuses Bekijk deelnemer
Wadvistochten

Kom vissen zoals ze 100 jaren geleden deden. Een uniek avontuur in een prachtig decor: Werelderfgoed Waddenzee. Avontuur, cultuur en historie in één. Je kan met vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van de TS31 Internos mee op traditionele Wadvistocht. Of beter gezegd: de jacht op harders.

Plaats: Lauwersoog Bekijk deelnemer
Restaurant Het Ambacht

Het Ambacht is de naam van ons bijzondere Friese restaurant. Scharrelvlees als Sweachster Angus, kokkeltjes en harder uit de Waddenzee, duurzaam gevangen vis van de kotter BCK-40, biologische groenten van Natuurtuin ‘t Hummelhus, geitenkaas van De Oude Streek, het zijn slechts enkele voorbeelden van eerlijke producten van Friese bodem die wij van onze leveranciers betrekken.

Plaats: Heerenveen Kosten: À la carte en diverse samengestelde menu's, bijvoorbeeld het Proeverij-menu, 5 gerechtjes voor € 50,00 p.p. Bekijk deelnemer
Educatief IJsselmeervissen

Met een vissersschip vanuit de haven van Hindeloopen het IJsselmeer op. Dat is een gave manier om de visserij te beleven! Ervaar zelf hoe het leven van een visser op het IJsselmeer eruit ziet en beleef de natuur op en om het IJsselmeer.

Plaats: Hindeloopen Datum: van 15-04-2015 tot 03-07-2015 Bekijk deelnemer
Restaurant ‘t Plein

't Plein in Joure is een begrip en staat onder leiding van chefkok en eigenaar Reitse Spanninga, bekend van Omrop Fryslân. Het restaurant is aangesloten bij Fryslân Culinair en het aanbod is afgestemd op het seizoen. Zo weet je zeker dat de vis die op je bord ligt van goede kwaliteit is én met oog voor de natuur gevangen is.

Plaats: Joure Kosten: 4-gangen menu voor €50,00 of á la carte Bekijk deelnemer
Museum Hindeloopen

In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt de bezoeker kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de visserij.

Plaats: Hindeloopen Datum: van 01-04-2015 tot 01-11-2015 Kosten: Entreeprijs: Volwassenen € 5,00 Kinderen van 6 tot 16 jaar € 3,00 Kinderen tot 5 jaar gratis Bekijk deelnemer
Visrestaurant Le Sandre

Visrestaurant Le Sandre is gevestigd in een monumentaal grachtenpand in het oude centrum van Leeuwarden, nabij een horecaplein met grote terrassen. Geniet tijdens de lunch of diner van onze heerlijk seizoensgebonden visgerechten, die worden bereid met verse producten uit de regio.

Plaats: Leeuwarden Kosten: À la carte en diverse samengestelde menu's, bijvoorbeeld een 4-gangen menu voor € 35,50 p.p. Bekijk deelnemer
Visserijloods

De Visserijloods op het Waddenkwartier in Lauwersoog is van de Stichting Geïntegreerde Visserij. Deze groep vissers werkt samen aan praktische en haalbare alternatieven, tegen de trend van schaalvergroting in. Zelf kan je met o.a. visserman Jaap Vegter het Wad beleven en alles vragen wat je maar wilt weten!

Plaats: Lauwersoog Kosten: in overleg Bekijk deelnemer
Restaurant De Hinde

De Hinde ligt op de mooiste plek van Hindeloopen, prominent aan de oude haven, met uitzicht op het IJsselmeer. 's Zomers een plek waar het een komen en gaan is van recreatievaart. De Hinde is aangesloten bij het vermaarde Fryslân Culinair, een samenwerkings-verband van twaalf toprestaurants in Friesland.

Plaats: Hindeloopen Kosten: 3-gangen menu voor €35,00. Lunch rond de €8,00. Bekijk deelnemer
Fries Scheepvaart Museum

Wist je dat Friesland vroeger zeer bedreven was in de palinghandel met Engeland? Hele dorpen en steden zijn ontwikkeld aan de hand van de welvaart verkregen door de geschiedenis in de visserij. Palingaken voeren veelvuldig heen-en-weer over de Noordzee. De laatste palingaak is in de 20e eeuw verkocht, maar dit rijke verleden is terug te zien in het Fries Scheepvaart Museum.

Plaats: Sneek Kosten: Volwassenen €6,00 p.p. Kinderen 6-18jr: €2,00 p.p. Museumjaarkaart: Gratis Bekijk deelnemer
Visrestaurant PIER

Visrestaurant PIER is een echt familiebedrijf en wordt gerund door de familie Alta. Het sfeervolle visrestaurant is gevestigd aan het gezellige horecaplein van de Harlinger binnenstad. Kwaliteit hebben wij hoog in het vaandel, wij werken enkel met verse en seizoensgebonden producten. De verse vis komt van de lokale visserijbedrijven, de duurzaam gevangen paling van 'Fryske Fisker' Ale de Jager en de schaal- en schelpdieren van Meromar Seafoods. Kortom: "Wat de zee ons schaft."

Plaats: Harlingen Bekijk deelnemer
Gebroeders Van Malsen

De broers Marinus en Tjerk van Malsen vissen al ruim 40 jaar en vangen bij de Afsluitdijk onder andere wolhandkrab en spiering. De broers werken veel samen met onderzoeksinstituut IMARES, dat onder andere de visstand bijhoudt. Tjerk en Marinus vinden het leuk als er geïnteresseerden meegaan, maar dat kan betekenen dat je vroeg je bed uit moet.

Plaats: Kornwerderzand Bekijk deelnemer
Waddenkwartier

Het Waddenkwartier is dé opstapplaats voor bezoekers van de Waddenzee en het Lauwersmeergebied. Dichterbij de Waddenzee en de visserij kan je niet komen. Laat je verleiden om al dat moois te beleven, kom naar het Waddenkwartier!

Plaats: Lauwersoog Bekijk deelnemer
Restaurant Wannee

Albert Kooy, chefkok en eigenaar van Restaurant Wannee is initiatiefnemer van de Nieuwe Nederlandse Keuken. De Nieuwe Nederlandse Keuken staat voor duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds koken, geïnspireerd op de culinaire cultuur van ons land. En daar hoort vis uiteraard bij. Van Waddenkokkel tot Friese Paëlla.

Plaats: Leeuwarden Kosten: 3-gangen menu voor €15,- tot 6-gangen menu voor €30,- of á la carte. Bekijk deelnemer
Laaxum

Niet te hard rijden want dan ben je er zo doorheen! Het kleinste vissersdorpje van Europa, Laaxum. Thuishaven van de Laaxumer Bot, een erkend streekproduct wat alleen door Laaxumer vissers gevangen wordt, en dat zijn er nog twee. De gebroeders De Vries vangen op kleinschalige wijze met respect voor de natuur bot op het IJsselmeer. Een bezoek aan Laaxum en omgeving is zeker de moeite waard.

Plaats: Laaxum Bekijk deelnemer
Natuurmuseum Fryslân

Hoe ziet de wereld eruit vanuit het perspectief van een vis? Wist je dat een walvis nog een soort van mini-achterpootjes heeft? En dat er vroeger vanuit Friesland veel op walvissen werd gejaagd? Kom het ontdekken in het Natuurmuseum Fryslân!

Plaats: Leeuwarden Kosten: Volwassenen € 7,00 p.p. Kinderen 4 t/m 15jr en 65+ € 5,00 p.p. Kinderen tot 4jr gratis Bekijk deelnemer
Veltman Vis

Via Veltman Vis Service BV kun je streekgevangen vis kopen, zowel ondernemers als particulier. O.a. verse vis van visser Max Hoogerman, die duurzaam vist op het Wad op harder, met zijn schip de HA11. Maar denk ook aan kokkels en mesheften. Verse producten van het Wad haal je middels een online bestelling in huis, je kunt de vis laten bezorgen of ophalen in Harlingen - wie weet wat je nog meer op je bordje krijgt!

Plaats: Harlingen Bekijk deelnemer
De Wierumer Aek WL19

Beleef de rust in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland aan boord van de WL 19. Luister naar verhalen over de vroegere zeevisserij en proef de sfeer van het werken op een zeilend vissersschip. Elke zaterdag en zondag in juli en augustus is er een afvaart vanaf Lauwersoog. U kunt dan kennismaken met de WL 19 en haar bemanning. Tijdens het varen vertelt de bemanning over het verleden van de vissersvloot van Moddergat en over het natuurpark Lauwersmeer.

Plaats: Lauwersoog (zomer) en Dokkum (winter) Kosten: Vanaf €10,00 p.p. Bekijk deelnemer
Visrestaurant De Tjotter

Visrestaurant De Tjotter, al zestien jaar hèt visrestaurant van Harlingen voor de beleving van vis, schelp- en schaaldieren. Dagverse streekproducten die rechtstreeks afkomstig zijn van de Harlinger visafslag. “Waar je de zilte zee puur op je bord tegenkomt.” Het specialiteitenrestaurant is gelegen aan een van de mooiste getijden-binnenhavens van Friesland en beschikt over een terras aan het water.

Plaats: Harlingen Bekijk deelnemer
Palingvissen

Heeg is van oudsher een palingdorp. Freerk Visserman is tegenwoordig de enige palingvisser van Heeg en één van de laatste 14 beroepsbinnenvissers in Friesland. Het beroep van palingvisser is in de loop der jaren eigenlijk nauwelijks veranderd. Net als vroeger wordt er gevist met fuiken en zijn de vissers afhankelijk van de natuur en weersomstandigheden. Ga je mee een dag de natuur in?

Plaats: Heeg Kosten: Volwassenen € 40,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar € 20,00 p.p. Bekijk deelnemer
Proeflokaal ‘t Ailand

Proeflokaal 't Ailand is een klein eetlokaal op de haven van Lauwersoog dat op vrijdag, zaterdag en zondag geopend is. De eigenaren, Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg, zijn zelf vissers op de Waddenzee. In het proeflokaal wordt vis geserveerd die door vissers uit de Waddenregio is gevangen. Afhankelijk van het seizoen kan je er bijvoorbeeld oesters, spiering en harder uit de Waddenzee eten, en schol, wijting, kabeljauw en tarbot uit de Noordzee.

Plaats: Lauwersoog Bekijk deelnemer
Visserstruien van Waddenwol

Hij is stoer, warm en weer helemaal terug. Wie de koude Waddenwind trotseert kan bijna niet zonder: de echte visserstrui. Deze wollen truien worden handgebreid door vrijwilligers en hebben een patroon zoals dat in de truien van vissers uit Moddergat en Wierum gedragen werd omstreeks 1900.

Plaats: Moddergat Bekijk deelnemer
Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: