Museum ‘t Fiskershúske

Zien Fiskershuske
Duik in de geschiedenis van vissersdorp Peasens-Moddergat

In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum ‘t Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Museum ‘t Fiskershúske verzamelt en exposeert voorwerpen en bescheiden die betrekking hebben op de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. De tentoongestelde voorwerpen zijn te bezichtigen in de vier huisjes van het museum.

Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850. In ‘Klaske’s Húske’ zijn de kamers ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw. In huisje ‘de Aek’ vindt u de permanente expositie ‘Vissers van Wad en Gat’, met aandacht voor scheepsmodellen, vissersgereedschap, het reddingswezen en herinneringen aan de scheepsramp van Moddergat. Huisje ‘de Logger’ is voor wisselende tentoonstellingen.

Museum ‘t Fiskershúske heeft ook een kleine bibliotheek (niet toegankelijk voor publiek) en een grote verzameling foto’s en ansichtkaarten. Naast het bezichtigen van de unieke oude vissershuisjes en de tentoonstelling, kunt u een heerlijk kopje koffie drinken in het museumcafé. Op zoek naar een leuk souvenir of een speciale kaart? U vindt het in onze museumwinkel.

Informatie voor bezoekers

Openingstijden
17 februari t/m 31 oktober: maandag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
in juli en augustus ook op zondag 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen
Volwassenen: € 4,00 p.p.
Kinderen: 6-16 jaar € 2,00 p.p.
Kinderen tot 6 jaar: gratis
Gezinskaart: € 9,50 (ouders en kinderen tot 16 jaar, maximaal 4 kinderen)
Groepen groter dan 15 personen: € 3,50 p.p.

Museumkaart geldig.

Toegankelijkheid
Museum ‘t Fiskershúske is gevestigd in vijf oude vissershuisjes. Bezoekers in een rolstoel kunnen alle huisjes bezoeken. Grotere elektrische rolstoelen zijn minder makkelijk te manoeuvreren in het museum, vraag naar de mogelijkheden. Er is een leenrolstoel in het museum aanwezig. Voor de deur is een (gratis) invalidenparkeerplaats.

Oplaadpunt voor electrische fiets
Bij het museum kunt u uw electrische fiets gratis opladen. Er is ruimte om twee fietsen tegelijkertijd op te laden.

Museumlessen voor basisscholen

Met de klas naar het museum
Speciaal voor het basisonderwijs heeft museum ‘t Fiskershúske een aantal educatieve programma’s opgezet. Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn uiteenlopende programma’s opgezet waarbij de kinderen op een actieve manier het museum ontdekken.

Beschikbaarheid en kosten
De museumlessen zijn het gehele schooljaar beschikbaar, in overleg met het museum. De kosten voor de verschillende educatieve programma’s variëren. Wanneer uw school donateur is van het museum, zijn de museumlessen in de meeste gevallen gratis. Andere scholen betalen, afhankelijk van de gekozen activiteit, ongeveer € 1,50 per leerling voor deelname aan een van de museumlessen. Afhankelijk van het gekozen programma duren de museumlessen 45, 60 of 90 minuten.

Voorbeeld museumles
Museumles ‘Op stap met Hidde en Hiske, jong yn 1910′ is een lesproject voor leerlingen van groep 5 en 6. Het geeft een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in Moddergat. Thema’s als kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, school en spel komen hierbij aan bod. U ontvangt een leskoffer die u gebruikt op school. Daarin zit o.a. een spel, tijdbalk met foto’s, een oud prentenboek en een Wilhelmina gulden. Tijdens de museumles gaan de leerlingen in circuitvorm bezig met activiteiten en klusjes uit 1910.

Duur van de museumles: 90 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 5 en 6
Kosten: donateurs gratis, andere scholen €1,50 per leerling

Meer informatie en opgeven
Wilt u meer weten over de diverse educatieve programma’s en museumlessen die ‘t Fiskershúske aanbiedt? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op.

Waar zijn wij te vinden?

Het museum is te vinden in het karakteristieke dorp Moddergat, in het noordelijkste deel van Friesland. Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum ‘t Fiskershúske!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het museum en de mogelijkheden die wij bieden? Of wilt u buiten reguliere openingstijden het museum bezoeken? Neem dan contact met ons op.

Museum ‘t Fiskershùske
Fiskerspaad 4-8a,  9142 VN Moddergat
Tel. 0519-589454
E-mail: info@museummoddergat.nl
Website: http://www.museummoddergat.nl/

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: