Winnaars Held van de Smaak 2015 bekend

LEEUWARDEN – Op vrijdag 11 september was de feestelijke opening van de Week van de Smaak in Leeuwarden, dit jaar de Hoofdstad van de Smaak, die plaatsvond op Ljouwert Culinair. Tijdens deze kick-off werd de landelijke Held van de Smaak 2015 bekendgemaakt.

Via provinciale voorrondes was er per provincie een Held van de Smaak verkozen die allemaal in de race waren voor de landelijke titel. Genomineerd waren o.a. De Jongens van de Fant (Flevoland), Frans Komen & Zn. (Gelderland), Theo Rekelhof (Noord-Holland) en Bert en Marja Bekendam (Overijssel).Voor de Held van de Smaak verkiezing werd zowel een juryprijs als een publieksprijs uitgereikt. Voor de publieksprijs kon worden gestemd door het publiek via de website van de Week van de Smaak.

Vissersschepen varen Leeuwarden binnen

De garnalenkotters HA 4, HA 31, HA 41, HA 44 en de IJsselmeerkotters HI 35 en ST 8 varen de genomineerde Helden van de Smaak Leeuwarden binnen

De genomineerde Helden werden ’s middags aan boord van de vier garnalenkotters HA 4, HA 31, HA 41, HA 44 en de IJsselmeerkotters HI 35 en ST 8 welkom geheten door Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. Aan het eind van de middag werden de Helden met de vissersschepen de stad binnengevaren en op Ljouwert Culinair feestelijk onthaald door wethouder Isabella Diks van de gemeente Leeuwarden. Aansluitend vond de prijsuitreiking plaats.

De juryprijs ging naar Fiskpaad-deelnemers Jan en Barbara Geertsema, vissers op de TS 31 en eigenaren van Proef- en fileerlokaal ‘t Ailand op Lauwersoog (Groningen). De jury sprak hiermee haar waardering uit voor hun bijdrage in het terug op de kaart zetten van de ambachtelijke visserij en vergeten vissoorten. De publieksprijs werd gewonnen door Cor van Dort (83) uit Bergen op Zoom (Noord-Brabant), de laatste weervisser op de Bergse ansjovis.

De jury had er een zware dobber aan om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Over de hele breedte was de kwaliteit van de finalisten hoog en munten ze allen uit in passie voor hun vak. Uiteindelijk bleven Ale de Jager uit Reduzem (Friesland), Job en Miranda Bout van Tholen (Zeeland) en Jan en Barbara Geertsema over. Het feit dat Jan en Barbara als ware ambassadeurs meer dan anderen hun nek uitsteken om de ambachtelijke kunstvisserij onder de aandacht te brengen en duurzaam gevangen vis in woord en daad op de kaart zetten, gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury.

Links Cor van Dort, winnaar Held van de Smaak publieksprijs, rechts Barbara Geertsema, winnaar Held van de Smaak juryprijs

Links Cor van Dort, winnaar Held van de Smaak publieksprijs, rechts Barbara Geertsema, winnaar Held van de Smaak juryprijs

De winnaars ontvingen een waardecheque ter waarde van € 500,- (publieksprijs) en € 1.250,- (juryprijs) en een prachtige bos bloemen. Daarnaast ontvingen beide winnaars een waardecheque voor een culinaire visserij wandeltocht ‘Fiskpaad troch de stêd’, ter beschikking gesteld door WEareGRUTSK en een fles heerlijke Oud Friesche Beerenburger, beschikbaar gesteld door Boomsma Beerenburg te Leeuwarden. Het Fiskpaad feliciteert Cor van Dort en Jan en Barbara Geertsema van harte met hun titel Held van de Smaak 2015. Fan herte lokwinske!

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: