Promotie visserijprojecten tijdens Shantyfestival

LEEUWARDEN – Op zaterdag 12 september vond de 8ste editie van het Internationale GJ Shantykorenfestival plaats in Leeuwarden. Tijdens dit evenement was er speciale aandacht voor de Nederlandse visserijsector, onder andere met een nautische markt in de binnenstad. Dit in het kader van de Week van de Smaak waarvoor een dag eerder het officiële startschot was gegeven tijdens Ljouwert Culinair.

De garnalenkotters HA 4, HA 31, HA 41, HA 44 en de IJsselmeerkotters HI 35 en ST 8 waren speciaal voor de opening van de Week van de Smaak naar Leeuwarden gevaren, waar zij vrijdag 11 september de provinciale Helden van de Smaak 2015 aan boord hadden meegenomen en de Leeuwarder binnenstad hadden binnengevaren. Na een rondvaart door de Leeuwarder grachten, meerden de kotters aan ter hoogte van Stadsschouwburg De Harmonie. Vandaar gingen de genodigden te voet richting het Oldehoofsterkerkhof waar de start van de Week van de Smaak plaatsvond.

Het binnenvaren van de vissersschepen trok veel publiek, je ziet immers niet dagelijks vissersschepen de binnenstad invaren. Van deze unieke gelegenheid werd gebruik gemaakt door de vissers om zichzelf, de visserij en diverse visserijprojecten gedurende het weekend te promoten. Op zaterdag 12 september stelden de deelnemende vissers hun schepen open voor het publiek, waarbij zij vertelden over hun werk, hun schepen, de visserij en de diverse vis, schaal- en schelpdieren die zij aan wal brengen.

Speciaal voor de gelegenheid had de organisatie van het Shantykorenfestival een extra podiumplek toegevoegd aan het programma, ter hoogte van De Harmonie. Op deze wijze vormden de vissersschepen een prachtig decor voor de optredens van verschillende nationale en internationale shantykoren. Het toegestroomde publiek vond het allemaal schitterend en genoot van de optredens en de mogelijkheid om de vissersschepen van dichtbij te zien.

verkleind

In het kader van hun deelname aan het Fiskpaad informeerden de IJsselmeervissers van de HI 35 en ST 8 het publiek over hun project ‘Educatief IJsselmeervissen’, een project waarbij basisschoolkinderen mee aan boord gaan en de visserij op het IJsselmeer ontdekken. De aanwezige garnalenvissers vertelden over het project ‘Kleur aan de Friese garnalenvisserij’, waarbij ze eveneens garnalen uitdeelden aan het publiek om te proeven. Beide projecten zijn opgenomen in Fiskpaad, om zo de consument de vele leuke, interessante vis, visserij en visserijcultuur gerelateerde initiatieven die Friesland rijk is, te laten zien, proeven en doen! Het hoogtepunt van de dag was de lancering van de stadswandeling ‘Fiskpaad troch de stêd’. Deze culinaire visserij wandeling, opgezet in samenwerking met de dames van WEareGRUTSK, is gedurende de Week van de Smaak te volgen in Leeuwarden.

Aan het eind van de middag gingen de trossen los en vertrokken de vissersschepen weer huiswaarts, naar de eigen thuishaven. Bij het afmeren werden de schepen uitgezwaaid door het publiek en toegezongen door het aanwezige shantykoor. Al met al kan worden terug gekeken op een zeer geslaagd weekend, waarbij wederom VIS op de kaart is gezet!

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: