Binnenvisser Ale de Jager Friese Held van de Smaak 2015

MAKKUM – Op vrijdag 21 augustus is tijdens de Visserijdagen Makkum de Friese Held van de Smaak bekend gemaakt. Nadat alle genomineerden zichzelf hadden gepresenteerd heeft de jury palingvisser Ale de Jager tot Fryske Held van de Smaak benoemd.

Voor de titel Friese Held van de Smaak waren de volgende mensen genomineerd: Jan de Vries, IJsselmeervisser uit Laaxum en bekend van het streekproduct Laaxumer bot, garnalenvisser Cor Nagel uit Sneek, binnenvisser Freerk Visserman uit Heeg, chef-kok Wim Postma van ‘t Stasjons Kofjehús te Molkwerum, Angelique Stuivenwold van The Haddock Fish & Chips te Leeuwarden en de familie Alta van Visrestaurant Pier te Harlingen.

Nadat de genomineerden zichzelf hadden gepresenteerd aan de jury en in veel gevallen ook hun producten hadden laten proeven, ging de jury onder leiding van juryvoorzitter Barbara Holierhoek in beraad. Alle genomineerden zijn enorm gepassioneerd en op fantastische wijze met hun (streekgebonden) producten bezig, dus dat maakte de keuze voor de jury erg lastig. Doorslaggevend bij de keuze voor Ale als winnaar was het feit dat hij naast de bekende vissoorten als paling ook de meer onbekende vissoorten zoals zeelt (een zoetwatervis) rookt en levert aan lokale restaurants.

Zeelt een heerlijk maar onbekende zoetwatervis

Zeelt een heerlijk maar onbekende zoetwatervis

Zeelt is een vis vol graten en moeilijk te bewerken, dus wordt de vis relatief weinig gegeten en klaargemaakt ondanks de fantastische smaak. Door de zeelt te roken komt niet alleen veel smaak los, maar komt de vis ook mooi los van de graat. Een prachtig product, wat zo opnieuw in de markt wordt gebracht. Niet alleen de juryleden waren enthousiast, ook de medegenomineerden waaronder chef-kok Wim Postma die wel mogelijkheden ziet om dergelijke ‘vergeten vissoorten’ op zijn menukaart te zetten.

Wie weet dus binnenkort op nog meer locaties te verkrijgen. Ale, in elk geval Van Harte namens het Fiskpaad!

Perspectief voor een duurzame visserij

Het project Fiskpaad is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en de Provinsje Fryslân.

Blijf op de hoogte van onze deelnemers en activiteiten: